Övervakning och förtryck i kinesiska Xinjiang

2019-09-30 09:16  
Foto: Timothy O'Rourke/REX

Xinjiang beskrivs som ett massivt övervakningssamhälle som kombinerar ny teknik och gamla metoder för att kontrollera och övervaka medborgarna.

En miljon människor kan ha fängslats i det Kina kallar för utbildningscenter, men människorättsorganisationer benämner omskolningsläger, i Xinjiang i Kina. De flesta tillhör folkgruppen uigurer, enligt Human Rights Watch (HRW).

– Vi vet att det pågår en bred kampanj för att, som kinesiska partiföreträdare själva uttryckt det, ”utradera ideologiska virus”. Det pågår ett krig mot en ideologi som kineserna vill se utraderad och den sker på fler olika plan, säger Måns Molander, Sverigechef på HRW.

Läs mer: Så använder Kina ny teknik för total social kontroll

Det kan räcka att man inte ansetts lojal mot Kommunistpartiet eller har haft kontakt med personer utomlands för att fängslas. I lägren tvingas fångarna ge upp sin religion och kultur, och det finns rapporter om tortyrliknande behandling.

Kina hävdar att interneringen stävjar terrorism och separatism i området. Vice utrikesminister Le Yucheng kommenterade tidigare i år den kritik som riktats mot lägren som ”illasinnade anklagelser mot frivilliga arbetsläger”.

Övervakningssamhälle

Måns Molander beskriver Xinjiang som ett massivt övervakningssamhälle som kombinerar ny teknik och gamla metoder för att kontrollera och övervaka medborgarna.

En databas med uppgifter om bland annat etnicitet och gps-koordinater rörande 2,6 miljoner människor i Xinjiang avslöjades tidigare i år av säkerhetsexperten Victor Gevers, vid det nederländska nätyttrandefrihetsorganet GDI.

Läs mer: Enorm läcka avslöjar Kinas massövervakning

Även turister som besöker området ska ha fått spionprogram installerade på sina mobiltelefoner som bland annat har samlat in mejl, meddelanden och följt telefonens positioner, har The Guardian rapporterat. Den digitala övervakningsapparaten kombineras i Xinjiang med poliskontroller och rena personkontroller där partiföreträdare flyttar in hos uiguriska familjer för att bevaka dem inifrån.

”Förlamande skräckkänsla”

– Det är ingenting hemligt, kontrollanterna lägger själva ut bilder på när de är hos dessa familjer. För familjerna är det nästan som en förlamande skräckkänsla om att göra fel. Man vill inte säga något fel, göra något fel eller kan väcka misstankar om att man inte är lojal med det kinesiska systemet, säger Molander.

Utifrån vad övervakarna kommer fram till så klassas familjerna i tre olika kategorier: pålitliga, medel och opålitlig. De som kategoriseras som opålitliga hamnar i läger – frihetsberövande utan grund eller gräns.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt