Ökade risker för intrång när många jobbar hemma

2020-03-23 08:02  
Hur bra är ditt lösenord? Det är en av riskfaktorerna när du jobbar hemifrån. Arkivbild. Foto: TT

Jobbar du hemma på ditt privata wifi? Och hur är det med dina lösenord? När säkra arbetsplatser byts mot hemmiljön ökar riskerna för datorintrång i myndigheters och företags system.

Duktiga hackare och andra it-skurkar gnuggar händerna när coronakrisen rasar. Hemmajobbare är ett lockande byte.

– Globalt märks det redan. FBI och Europol varnar för det, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Polismyndighetens nationella IT-brottscenter.

Det finns dock inga exakta siffror, och i Sverige syns ännu inte någon ökande trend. Men den lär komma. Många datorkapningar märks först efter en tid, säger Olsson.

Osäkert wifi

I hemmet är vi mer sårbara. Och nu har antalet hemmajobbare, och därmed potentiella mål, ökat enormt.

– På jobbet har man ett skalskydd, brandväggar och en personalstab som skyddar. Hemma sitter nu många och jobbar på sitt privata wifi. Det är inte lika säkert.

Läs mer: Ringen blir ditt ”fingeravtryck” – som kan bytas ut

En del routrar har simpla, kända lösenord som kriminella kan känna till och prova om de fungerar.

Olsson understryker bland annat att man bör ha en så kallad vpn (se faktaruta) och en ytterligare inloggningsmetod utöver lösenord, så kallad flerfaktoridentifiering.

Vissa personer kan också vara "hetare att fokusera på", säger Olsson och syftar på nyckelpersoner med tillgång till känsliga uppgifter.

Varning för barn

Carl Önne, it-säkerhetsexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), håller med om att intrångsriskerna ökar med osäkra hemmanätverk, privata datorer och stöldrisk.

– Men från vilken grad och till vilken grad går inte att säga.

Läs mer: De stjäl data genom blinkande datorskärmar

Det kan också vara en säkerhetsrisk om viktigt arbete inte kan utföras för att utrustning går sönder i hemmet. Små barn kan till exempel råka förstöra arbetsverktyg.

– En kollega hade ett barn som åkte pulka på vardagsrumsgolvet med hans dator, berättar Önne.

Distansarbete ökar också kraven på att tillgången verkligen fungerar över nätet, att överbelastning eller annat förhindrar att man når det man arbetar med.

– Det kan vara en säkerhetsrisk om du jobbar med samhällsviktig verksamhet och har en övervakningsfunktion eller liknande. Om du inte kommer åt övervakningen kan något hända, säger Carl Önne på MSB.

Fakta: Så säkrar du ditt hemmajobb

Håll utrustning och program uppdaterade. Starta om efter installation.

Använd dator som arbetsgivaren anser säker.

Ha starka lösenord, och inte samma till flera inloggningar. Använd lösenordshanterare, som också kan generera svårknäckta lösenord, såsom Lastpass eller de varianter som finns till webbläsare.

Byt lösenord på din router, särskilt om du aldrig har ändrat det förinställda lösenordet.

Ha flerfaktoridentifiering på jobbnätverket, alltså något mer än användarnamn och lösenord för att komma in.

Använd vpn, virtuellt privat nätverk, en krypterad tunnel som gör att trafiken mellan datorerna fungerar som om de är på samma lokala nätverk.

Lås in/göm datorn om du inte är hemma.

Undvik publika wifi-nätverk.

Granska avsändare och innehåll extra noga innan du klickar i mejl och sociala medier, eller öppnar sidor om corona. Bedragare utnyttjar krisen.

Källor: Cert , Cygate , Europol

Ola Westerberg/TT

Mer om: IT-säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt