Ockelbo läckte data till Google i tio år

2021-04-07 14:40  
Genom statistikverktyget Google analytics har IP-adresser som besökt kommunhemsidor spridits till amerikanska företag. Dataintrånget har anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten. Foto: AP Photo/Michel Euler, File

Genom att använda sig av statistikverktyget Google analytics har Ockelbo kommun av misstag spridit information om dem som besökt hemsida och intranät, skriver Gefle Dagblad. Läckan har pågått under de tio år man använt sig av verktyget. Nu har kommunen anmält intrånget till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

IP-adresserna till datorer, smarta telefoner och läsplattor som besökt hemsidan har skickats till Google som sedan gjort dem tillgängliga för företag de samarbetar med.

Genom IP-adresserna kan man till exempel se positionen för enheten personen surfar från.

– Det är absolut inte bra, eftersom IP-adresser räknas som personuppgifter, säger Monica Åkesson, kommunikatör och systemförvaltare för kommunwebben, till Gefle dagblad.

Läs mer: Ny säkerhetslucka i Stockholms stad – utbildningsminister kallas till utskott

Även grannkommunen Gävle har drabbats av intrång genom Google analytics.

Båda kommunerna har slutat använda verktyget.

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt