Nu varnas Facebook för risker med kryptering

2020-02-07 10:23  
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: TT

I ett gemensamt brev till Facebooks grundare Mark Zuckerberg varnar en mängd barnrättsorganisationer världen över för konsekvenserna av en kommande kryptering i företagets meddelandetjänst Messenger. Krypteringen kan leda till allvarligare och mer omfattande sexuella övergrepp på plattformen, befarar brevskrivarna.

Facebook planerar att kryptera samtliga tjänster för privat kommunikation på plattformen, ett steg på vägen mot att göra tjänsten fullständigt privat – till och med för företaget självt.

Zuckerberg aviserade ändringarna i ett blogginlägg i mars 2019, där han förklarade avsikten med den kommande krypteringen.

"Meddelanden och telefonsamtal tillhör de mest känsliga och privata konversationer som människor har, och i en värld av ökade cybersäkerhetshot och omfattande myndighetsinblandning i många länder vill människor att vi anstränger oss för att skydda deras mest privata data. Det känns rätt för mig, så länge som vi ser till att ha så bra säkerhetssystem som vi bara kan för att stoppa illasinnade aktörer, inom begränsningarna för en krypterad tjänst".

Svenska Ecpat

Men de 129 barnrättsorganisationer som har skrivit under brevet till Facebookgrundaren, däribland svenska Ecpat, befarar att Facebook inte tar tillräcklig hänsyn till de möjligheter som fullständigt privata meddelandetjänster ger för personer som försöker utnyttja barn på nätet.

"Vi ber dig att förstå och acceptera att en ökad risk för barnövergrepp via Facebook inte är en risk värd att ta. Barn ska inte fara illa på grund av kommersiella beslut eller designval", skriver organisationerna.

"Ögonbindel"

Krypteringen riskerar att göra det lättare för förövare att utnyttja barn direkt genom Facebooks tjänster, och att de enklare kommer att kunna komma undan med det, enligt organisationerna.

Med denna förändring verkar Facebook vilja "sätta ögonbindel på sig själv", anser brevskrivarna.

En talesperson från Facebook skriver i ett svar på kritiken att barns välmående på plattformen är avgörande för företaget:

"Vi har varit branschledande i arbetet med att skydda barn från utnyttjande och vi tar med oss samma inställning och ledarskap in i arbetet med krypteringen".

Fakta: Facebooks arbete mot övergrepp

Under 2018 rapporterade Facebook 16,8 miljoner incidenter till Barnrättsorganisationen NCMEC. Enbart i Storbritannien ledde det till 2 500 gripanden. NCMEC uppskattar att total kryptering kan innebära att 70 procent av incidentrapporteringarna försvinner.

Källa: National society for the prevention of cruelty to children (NSPCC)

Marc Skogelin/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt