Nu testar amerikanska rymdstyrkan satellitstörare

2022-10-02 08:00  

Satelliter har en strategiskt viktig roll i de krig och konflikter som pågår i världen. Den amerikanska rymdstyrkan har nyligen genomfört en övning där de försökt störa signaler till och från satelliter.

Den amerikanska rymdstyrkan, United states space force (USSF), har varit en del av USA:s militär sedan 2019 och inriktar sig på uppdrag i rymden. USSF är en del av USA:s flygvapendepartement och en egen försvarsgren jämte flygvapnet. 

Nyligen genomförde rymdstyrkan ett träningsuppdrag kallat Black Skies för att öva på att störa satellitsignaler. Andra länder, som Kina och Ryssland, har redan sådan teknik i bruk. Övningen är den första i en rad som ska förse det amerikanska försvaret med kompetenser i elektronisk krigföring. 

Satellitstörning är attacker som stör och blockerar signaler till och från satelliter i omlopp kring jorden utan att förstöra själva satelliterna. Den amerikanska militärens övning innefattade signalblockering av kommunikation från och till satelliter inhyrda av privata bolag. 

Satelliter spelar en viktig roll i krig 

I det pågående kriget i Ukraina har Ryssland attackerat flera av Ukrainas infrastruktur. Enligt USSF har Ryssland också siktat in sig på satellitsystemet Navstar som ägs av USA och som används för att leverera gps-data. Satelliter spelar en stor roll i modern krigföring och används bland annat för just navigation och för koordinering av trupper.

Navstar består av 24 huvudsatelliter som cirkulerar runt jorden på 12 timmar. Satelliterna är tidssynkroniserade och då de rör sig åt olika håll får en användare signaler från dem vid smått skilda tidpunkter. Om till exempel en mobiltelefon är nåbar av minst fyra satelliter kan dess position räknas ut genom tidsskillnaderna. 

Gps-data från Navstar används av flera länder runt om jorden. Ryssland har däremot ett eget oberoende system som kallas Glonass. Det ryska satellitsystem har en högre inklination än Navstar vilket förbättrar täckningen på nordliga breddgrader en aning. En satellits inklination eller banlutning är vinkeln mellan omloppsbanan och jorden ekvatorialplan.

Ryssland har stört satellitsignaler i Ukraina sedan 2014

Enligt en rapport av Center for strategic and international studies (CSIS) har Ryssland aktivt försökt störa gps-signaler i Ukraina sedan 2014 då Krimhalvön invaderades. Utrustning för att blockera satellitsignaler, som antas finnas i stora lastbilar som har setts på satellitbilder, togs med när trupper samlades utanför den ukrainska gränsen före invasionen den 24 februari i år. 

Navstar, som den ryska armén fokuserar på att störa, använder radiofrekvenser som är typiska för gps-mottagare i bilar eller mobiltelefoner. Ett möjligt sätt att komma runt störningarna kan vara att variera eller bredda frekvensbanden som används av satelliterna.

En typisk satellitstörare fungerar genom att en väldigt stor radiosändare eller parabol skickar i väg egna radiosignaler som agerar som ett brus. Om radiosignalerna uppnår rätt frekvens kan satellitens signaler störas tillräckligt mycket för att bli svårlästa. 

2007 sprängde Kina en vädersatellit 

Ett annat sätt att stoppa satellitdata är att permanent förstöra och spränga satelliter i omlopp kring jorden. 11 januari 2007 sprängde Kina en av sina egna vädersatelliter i ett test av en antisatellit-missil. Satelliten som cirkulerade runt jorden på 865 kilometers avstånd och vägde 750 kilogram förstördes av missilen som färdades i 8 km/s rakt mot satelliten.

Det kinesiska missiltestet var det första kända och lyckade sedan 1985 då USA sprängde en P78-1-satellit. Att förstöra satelliter med kinetic kill vehicles, alltså direkta kollisioner, skapar stora mängder rymdskrot och påverkar starkt rymdmiljön. 

Även Indien har sprängt en satellit i omlopp när de 2019 testade en ny missil. Den indiska satelliten var i en lägre omloppsbana än den kinesiska men skapade ändå mycket rymdskrot som utgjorde en fara för andra satelliter och astronauterna ombord på den internationella rymdstationen ISS.

Den amerikanska rymdstyrkans satellitstörande skapar inte något rymdskrot utan hindrar bara tillfälligt satelliternas funktion. Övningen Black Skies ska följas upp av Red Skies och Blue Skies som kommer fokusera på orbital krigföring och cyberkrigföring. 

Bill Burrau

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt