Nu har USA slutat använda disketter för att styra sina kärnvapen

2019-10-21 10:37  
Disketter i tre storlekar. Från vänster: 8 tum, 5,25 tum och 3,5 tum. Foto: George Chernilevsky/Wikipedia

Sedan 70-talet har en IBM-dator med åttatumsdisketter använts för att koordinera de amerikanska kärnvapnen. Men nu är militärens floppyera över.

För fem år sedan kom ett chockerande avslöjande från tv-programmet CBS 60 Minutes: det amerikanska försvarsdepartementet använde uråldriga åttatumsdisketter för att styra landets kärnvapen.

Men nu är disketternas tid förbi. Sedan juni i år använder försvarsdepartementet istället "en säker digital solid state-lagringslösning", uppger överstelöjtnant Jason Rossi vid det amerikanska flygvapnet för nyhetssajten C4isrnet som bevakar digital krigsföring.

Läs mer: Här är 6 av världens säkraste smarta mobiler

Artikeln preciserar inte hur en sådan lagringslösning ser ut, men begreppet ”solid state” betecknar någon form av flashminne. Det kan röra sig om alltifrån ett usb-minne eller ett minneskort till en ssd-hårddisk.

It-systemet som används för att koordinera kärnvapen kallas för SACCS, Strategic Automated Command and Control System, och körs på en minidator av modell IBM Series 1. Enligt en rapport från den amerikanska riksrevisionen GAO köptes datorn in under 1970-talet.

Datorn har använt sig av åttatumsdisketter för lagring, men enligt samma dokument skulle systemet genomgå en serie uppgraderingar senast 2017.

Läs mer: Säkerhetsexperten: Huawei lät användare köra Google-appar på Mate 30

Anledningen till att minidatorn och disketterna varit i bruk så länge är att flygvapnet anser att den lever upp till de mycket högt ställda säkerhetskraven kring den amerikanska kärnvapenarsenalen.

”Jag brukar skoja om att det är flygvapnets äldsta it-system. Men det är åldern som ger så hög säkerhet. Du kan inte hacka något som inte har en ip-adress. Det är ett unikt system – det är gammalt och det är väldigt bra”, säger överstelöjtnant Jason Rossi till C4isrnet.

Simon Campanello

Mer om: Kärnvapen IBM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt