Säkerhet

Naturvårdsverket öppnar it-system efter attack

Naturvårdsverket har börjat öppna sina it-system igen. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT
Naturvårdsverket har börjat öppna sina it-system igen. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT

Naturvårdsverket har börjat öppna sina it-system igen efter dataintrånget tidigare i oktober. ”Vi räknar med att kunna vara helt och fullt i gång innan dagen är slut”, säger ställföreträdande generaldirektören Kerstin Cederlöf.

Publicerad

Öppningen sker stegvis, och man börjar med de funktioner som är viktigast för att bedriva verksamheten. Från och med måndagen går det att kontakta Naturvårdsverket via e-post igen, men kundtjänst kan dock ha längre svarstider på grund av det tidigare avbrottet, skriver man.

– Vi har öppnat upp en hel del av systemen i dag och räknar med att kunna vara helt och fullt i gång innan dagen är slut. Vi fortsätter själva att analysera vilken information det kan handla om (som läckt, reds. anm.), säger Kerstin Cederlöf, ställföreträdande generaldirektör på Naturvårdsverket, till TT.

Stora datamängder läckte

Det var den 5 oktober som Naturvårdsverket upptäckte ett dataintrång och stängde ner samtliga it-system. Förra veckan uppgav verket att stora mängder data har läckt under attacken. Myndigheten kan fortsatt inte gå närmare in på detaljerna med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Vi vet att det är stora mängder, men jag kan inte säga hur stora mängder eller vilken data det är, säger Kerstin Cederlöf.

Myndigheten hanterar såväl öppen information som sådant som omfattas av sekretess. Även personuppgifter hanteras, som till exempel uppgifter i jägarregistret. Det går enligt myndigheten inte att utesluta att känslig information omfattas av dataintrånget.

Naturvårdsverket är även en beredskapsmyndighet, med särskild betydelse för samhällets krisberedskap och totalförsvar.

Orsaken utreds

Dataintrånget utreds av Polismyndighetens nationella operativa avdelning (NOA). Det är okänt vem eller vilka som ligger bakom dataintrånget och Naturvårdsverket vill inte gå närmare in på vad som kan ha hänt.

– Det pågår en förundersökning och det är en sak som polisen sköter, säger Kerstin Cederlöf.