Mobil för 72 000 kronor ska hålla företagshemligheterna säkra

2019-06-19 09:10  

Med stark kryptering och ett egenutvecklat operativsystem ska Intactphone stoppa hackare och spioner från att komma över företagshemligheter.

Medan mobilmarknaden susar på med sina flaggskeppsmodeller som tillverkas i miljontals exemplar finns en liten marknad vid sidan om för de allra mest säkerhetsmedvetna. Telefoner som är betydligt dyrare, men är byggda för att hålla hemligheter. Nu har en ny spelare landat i Sverige.

Förra året startade serieentreprenören Per Berglund en nordisk avdelning av företaget R-Mor som säljer mobilen Intactphone som utvecklats av det israeliska it-säkerhetsföretaget Communitake. Under våren har de första telefonerna börjat säljas till svenska kunder.

– Vi kallar den för världens säkraste smartphone, säger Max Donatello som är operativ chef för R-Mor Nordic.

Hittills har de lanserat två telefoner på den svenska marknaden. En stryktålig och boxig mobiltelefon med hög ip-klassning som är tänkt att klara en hård dag på fältet. Den påminner lite om tuffare telefoner som Cat S61 och ligger tungt och bra i handen, men med stora synliga skruvar och rejäla greppytor sticker den helt klart ut mot massmarknadens slimmade mobiler.

Läs mer: Här är världens säkraste mobiltelefoner

En mer ordinär telefon finns också. Med sina minimala skärmkanter och tunna design ser den ut som vilken Android-telefon från Samsung eller Huawei som helst. Den sistnämnda är den tredje modellen som utvecklats på företaget.

– För varje ny modell byter de fabrik. De äger ingen egen utan kontrakterar en fabrik som får tillverka hårdvaran. På det sättet förlitar vi oss inte på en enskild fabrikör, och ingen utomstående lär sig processen alltför bra, säger Max Donatello.

De två senaste mobilerna har byggts i Taiwan och Indien. Tillverkare i vissa länder som man ser som en högre risk, som Kina, kommer inte att anlitas.

Max Donatello beskriver det som att R-Mor byggt mobilens tre essentiella hörnstenar själva. Hårdvaran är egentillverkad, operativsystemet Intact OS är ingen Android-kopia utan skrivet från grunden av bolagets utvecklare, och telefonen levereras med egenutvecklade appar för säker och krypterad kommunikation.

Läs mer: Här är Katim Phone – som ska vara världens säkraste mobiltelefon

Men eftersom Inactphone är tänkt som en smartphone, finns också stöd för en appbutik. Intact OS är kompatibelt med de flesta alla Android-appar, men R-Mor har byggt en egen appbutik där de bara släpper in appar vars kod har granskats. Kunder som vill ha fler appar att välja på får ansöka om det och kan inom några arbetsdagar få dem tillagda. I demotelefonen som Ny Teknik får känna på finns ett hundratal godkända appar i butiken, men utbudet varierar från kund till kund beroende på vilka appar som de vill ge sina anställda tillgång till.

– Ibland måste man göra saker lite dummare för att de ska bli lite säkrare. Är man en influencer som vill ladda ned nya kamerafilter direkt de kommer ut hade det förmodligen varit jättejobbigt att ha en Intactphone, men för våra kunder är säkerheten viktigare, säger Max Donatello.

R-Mor Nordic vill, likt många andra säkerhetsföretag, för kundernas skull inte avslöja vilka svenska företag som köpt telefonen men säger att de i dagsläget har ”ett antal” kunder inom branscher som juridik, transport, innovation och patent. Vem som helst får inte heller bli kund. R-Mor säger att de alltid gör en bakgrundskoll innan de skriver kontrakt för att säkerställa att telefonerna inte hamnar i händerna på kriminella.

Hur många telefoner som finns i bruk i Sverige är också hemligt, men globalt finns någonstans mellan 3 000 och 4 000 Inactphones i omlopp. Enligt en artikel i Financial Times används telefonen bland annat av högt uppsatt personal inom FN som arbetar med konflikten mellan Israel och Palestina, och av den israeliska oppositionsledaren Benny Gatz.

Läs mer: Analys: ”Stukat Huawei tror fortfarande på comeback”

Intactphone säljs bara till företag i ett paket där alla licenser, support och underhåll ingår i tre års tid. Totalkostanden ligger på 72 000 kronor för hela perioden, eller 2 000 kronor i månaden.

– Är det dyrt? Absolut, det är hästlängder dyrare än en standardtelefon. Men de kunder som verkligen känner behovet tycker inte att det är en vansinnig prislapp, säger Max Donatello.

Simon Campanello

Mer om: Intactphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt