Misstänkt dataintrång på FHM – vaccinuppgifter har spridits

2022-07-14 12:52  
Ett register från Folkhälsomyndigheten över vaccinerade misstänks ha hamnat i orätta händer. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Folkhälsomyndigheten utreder ett misstänkt dataintrång i det nationella vaccinregistret. "Vi ser mycket allvarligt på detta", säger avdelningschef Lisa Brouwers.

Enligt Folkhälsomyndigheten (FHM) har uppgifter om 800 personer under 12 år som vaccinerats mot covid-19 läckt ut på nätet.

"Vi ser mycket allvarligt på detta. Vi utreder nu händelsen, i samverkan med andra myndigheter, för att få reda på vad som har hänt", säger Lisa Brouwers, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Läs mer: Sommaren är här – högsäsongen för nätbedragare

Enligt FHM ska uppgifter om såväl datum för vaccination, vaccintyp och delar av personnummer vara med. FHM skriver i pressmeddelandet att uppgifterna kommer från det Nationella vaccinationsregistret (NVR). Händelsen är anmäld till polis samt Integritetskyddsmyndigheten.

"Just nu, och så länge som det råder förundersökningssekretess, kan vi inte säga så mycket mer än att uppgifter har fått spridning på ett felaktigt sätt. Vi hanterar händelsen skyndsamt och med mycket hög prioritet", säger Lisa Brouwers.

Mer om: IT-säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt