Miljontals Facebook-uppgifter låg helt öppet i databas

2019-09-05 09:58  
Facebook uppger i ett uttalande att informationen är gammal och har inhämtats innan bolaget begränsade tillgången till användarnas telefonnummer förra året. Foto: TT

Vem som helst har kunnat komma åt hundratals miljoner Facebook-användares unika id och telefonnummer. I vissa fall har uppgifterna gått att koppla till namn, kön och geografisk plats.

Återigen har Facebook trampat i klaveret. Nu avslöjar Techcrunch att över 200 miljoner poster om Facebook-användare har legat helt öppet i en databas.

Eftersom den aktuella servern inte har varit lösenordsskyddad har vem som helst bland annat kunnat ta del av hundratals miljoner telefonnummer kopplade till Facebook-användares unika id, och i viss mån även information om användares namn, kön och landtillhörighet. Användarna har framför allt varit amerikanska.

Facebook uppger i ett uttalande att informationen är gammal och har inhämtats innan bolaget begränsade tillgången till användarnas telefonnummer förra året. Det ska inte finnas några bevis för att Facebook-användares konton har äventyrats.

Läs mer: Stor dataläcka: 40 000 svenskars surfhistorik till salu på nätet

Men Techcrunch har kunnat verifiera uppgifter i databasen, bland annat genom att matcha Facebook-användares telefonnummer med deras Facebook-id.

Vem som ligger bakom den öppna databasen är inte känt. Efter att Techcrunch kontaktat webbhotellet ligger databasen nu nere.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt