Många klagar på söktjänster på nätet

2020-01-28 14:38  
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det klagas mest på sajter som publicerar personuppgifter, visar en rapport från Datainspektionen som gått igenom klagomål som kommit in till myndigheten.

Det gäller exempelvis sajter som Merinfo och Ratsit som publicerar stora mängder personuppgifter inhämtade från olika myndigheter.

”Närmare vart femte klagomål som Datainspektionen tagit emot sedan dataskyddsförordningen, GDPR, trädde i kraft rör personsöktjänster. Totalt rör det sig om över 750 klagomål”, säger Julia Wågenberg, jurist på Datainspektionen, i ett pressmeddelande.

Personer som skickat in klagomål vittnar om att de upplever den samlade mängden information som ett integritetsintrång och att det finns en oro för att den ska utnyttjas i brottsligt syfte.

Läs mer: Datainspektionen granskar Statens servicecenter

”GDPR har förstärkt skyddet för den personliga integriteten. Många medborgare upprörs över att den omfattande publiceringen av personuppgifter på dessa sajter är möjlig trots den skärpta integritetslagstiftningen”, säger Wågenberg.

I rapporten har 300 klagomål analyserats.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt