M om hemlig dataavläsning: Sent och för klent

2019-10-22 11:57  
Foto: Jessica Gow/TT

Regeringens förslag om hemlig dataavläsning läggs fram för sent – och är dessutom klent, anser Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade förslaget på tisdagen. Utredningen var klar redan i november 2017 och lagen föreslogs börja gälla den 1 januari i år.

– Det är väldigt talande för den här regeringen att det har dröjt över ett år i en sådan här viktig fråga. I dag hade regeringen också kunnat presentera saker som vore mönsterbrytande för den här gängkriminaliteten, men det gör man inte, säger Johan Forssell till TT.

Han välkomnar att förslaget nu läggs fram, men hade gärna sett att regeringen införde visitationszoner för att kunna leta efter vapen och sprängmedel, kraftigt skärpta straff för gängkriminalitet eller slopad straffrabatt.

– Det här är väldigt klent i förhållande till de väldigt allvarliga problem vi har, säger han.

Mer om: Datasäkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt