Kinas teknik plockade ut ett ansikte bland 60.000

2018-04-18 14:45  
Foto: Cheeweng/Jens Persson

Många anser att Kina är ledande inom ansiktsigenkänning. Nu hävdar polisen att tekniken lyckades hitta en efterlyst person i ett folkhav på 60.000 personer.

Den sydkinesiska staden Shenzhen gick nyligen ut med att man börjat jaga ”gådrullar” med hjälp av kraftfull ai och ansiktsigenkänning. Det skriver Popular Mechanics. Deras system identifierade omedelbart de som slarvade vid övergångsställena, och skickade automatiskt ut böter. Trafiksyndarnas ansikte visades dessutom på en stor skärm i stadsmiljön.

Visst kan förevisningen handla om arrangerad propaganda, men många anser att Kina i dag är ledande inom ansiktsigenkänning. Landet använder redan tekniken på tågstationer och flygplatser. Kina demonstrerade nyligen systemet för BBC:s reporter John Sudworth, och kamerorna lyckades då fånga journalistens ansikte på bara sju minuter.

Läs mer: Kinas bilindustri en växande jätte

Nu hävdar myndigheterna att systemet har lyckats plocka ut en efterlyst persons ansikte i ett folkhav av 60.000 personer. Den efterlysta 31-åringen gjorde misstaget att gå på en konsert med popartisten Jacky Cheung – och enligt polisen var den påstådda ekobrottslingen chockad när han greps.

– Han trodde inte att polisen skulle kunna fånga honom så snabbt i en folkmassa på 60.000 personer, säger herr Li från Honggutans polisstation i Nanchang till BBC.

Bygger världens största nätverk för kameraövervakning

Det är dock inte den första gången som den nya tekniken fångar misshagliga personer. Redan i augusti greps 25 misstänkta under en ölfestival i Shandong-provinsen tack vare ansiktsigenkänning – och fler lär det bli. Nu bygger Kina vad de hävdar är världens största nätverk för kameraövervakning. Enligt BBC har landet redan ha omkring 170 miljoner uppmonterade övervakningskameror, och ytterligare 400 miljoner ska installeras under de kommande tre åren. Många av dem ska använda artificiell intelligens, bland annat ansiktsigenkänning.

Tekniken används även av privata företag, exempelvis för att övervaka arbetare i fabriker, och kritik har redan riktats mot Kina för att ansiktsigenkänning används för att förtrycka politiskt misshagliga personer.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt