Kina lanserar sajt för att anmäla spioner

2018-04-16 12:06  
Så här ser Kinas nya spionsajt www.12339.gov.cn ut.

Kina intensifierar kampen mot det man kallar utländskt spionage.

Den kinesiska staten vill råda bot på så kallat utländskt spionage. En sajt på mandarin och engelska har lanserats, där människor uppmanas att rapportera nationella säkerhetshot som försöker ”störta det socialistiska systemet”.

Webbplatsen www.12339.gov.cn, som departementet för nationell säkerhet står bakom, uppmanar också folk till att rapportera om försök från både kinesiska medborgare och utlänningar att muta statliga eller militära tjänstemän, uppvigla till väpnat upplopp eller uppmana till ”etnisk separatism”. Man ser även en risk i att utlänningar möter ”någon i Kina som har utövat verksamhet som äventyrar statens säkerhet eller är starkt misstänkt för att göra det”.

Angivare kommer att belönas enligt sajten.

Departementet har även släppt en tecknad serie med titeln ”En vän med en mask” för att illustrera eventuellt tvivelaktigt beteende. Serien berättar om en utlänning från en internationell icke-statlig organisation som använder mutor för att organisera seminarier och mobilisera arbetare att demonstrera för sina rättigheter. Enligt serien är sådana offentliga protester olagliga och en arbetare rapporterar utlänningen bakom ”oroligheterna”.

2016 varnade en annan tecknad serie kinesiska medborgare för att inleda romantiska relationer med utlänningar, eftersom detta kunde vara ett sätt att locka kineserna att avslöja statshemligheter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt