Kina anklagas för cyberbrott

2018-11-22 07:23  
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Under sex dagar förra året omdirigerades datatrafik från Europa och Nordamerika till Australien via Kina. Det kan ha rört sig om en ett hackningsförsök för att komma över känslig information.

– Det finns alltid en möjlighet att det var något fel, men enligt mig hände det för ofta för att vara ett misstag, säger professor Yuval Shavitt till Farifax media.

Inledningsvis noterades omdirigeringen som ett fel hos det statligt ägda China Telecom, enligt forskare vid Tel Aviv University och amerikanska Naval War College.

Läs mer: Kinas övervakningskameror kan identifiera personer på gångstilen

Enligt professor Shavitt inträffade omdirigeringarna mellan den 7 och 13 juni förra året och resulterade i att en liten del av den totala internettrafiken till Australien tog upp till sex gånger längre att komma fram eftersom den tog omvägen via Kina.

– Vi lade märke till ett ovanligt och systematiskt kapningsmönster kopplat till China Telecom, säger Yuval Shavit till australiska Fairfax Media.

Han tror att målet för attacken var ett brittiskt it-säkerhetsföretag med kontor i Australien, och att omdirigeringen kan ha skett under en period då företaget hade ett stort uppdrag för en australisk kund.

Enligt en högt uppsatt australisk tjänsteman har underrättelseorganisationer känt till saken men inte med säkerhet kunnat avgöra om det skett uppsåtligt eller om det faktiskt handlade om ett omdirigeringsfel. Enligt källan kan en ny hackningsteknik, som experterna inte förstår, ha använts.

Läs mer: Misstanke: Kinesiska spionchip planterade hos Apple

Forskarnas information visar att datatrafik kom från franska Strasbourg till USA:s östkust, men att den i stället för att fortsätta till Sydney styrdes om till Kina, innan den fördes vidare till Australien via Sydkorea och Hongkong.

Även amerikansk trafik ämnad för Australien styrdes om via Kina, Sydkorea och Hongkong.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt