Kameraövervakning tillåtet för kommunala hyresvärdar

2018-06-21 16:47  
Ökad kameraövervakning ska höja säkerheten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det kommer att bli betydligt enklare för kommunala hyresvärdar att sätta upp kameror i sina fastigheter från och med första augusti.

Det står klart efter att riksdagen på onsdagen klubbade igenom en ny lag som innebär att kameror som används i brottsförebyggande eller trygghetsskapande syfte snabbt kan få grönt ljus, rapporterar Hem & Hyra.

Lagen, som även innefattar bland annat bostäder och köpcentrum, gör det möjligt för kommunala hyresvärdar att kameraövervaka gemensamma utrymmen som exempelvis tvättstugor och källarförråd.

Läs mer: Politisk majoritet för att polisen själv beslutar om kameror på allmän plats

Justitieutskottet slår i sitt utlåtande bland annat fast att det finns bostadsområden som har drabbas av brottslighet i allt högre utsträckning. För att komma till rätta med detta krävs ”verkningsfulla verktyg”, skriver myndigheten.

Privata bostadsbolag påverkas inte i samma utsträckning av den nya lagen då deras möjlighet gällande kamerövervakning primärt avgörs av ett annat regelverk.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt