Journalister åtalas inte för 1177-avslöjandet

2019-06-27 16:21  
Foto: Daniella Backlund/TT, ANDERS WIKLUND / TT

Förundersökningen mot chefredaktören och en journalist vid Computer Sweden om misstänkt dataintrång efter avslöjandet om 1177-läckan har lagts ned.

Det bekräftar åklagaren Zilla Hirsch för tidningen Medievärlden.

– Dataintrånget får ses som befogat vägt mot det publicistiska syftet och det faktum att det är angeläget att missförhållanden i offentlig verksamhet och andra ämnen av allmänintresse kan belysas i massmedia, säger hon till Medievärlden.

Hon motiverar även beslutet med att utredningen visat att servrarna saknade kryptering eller användarnamn och lösenord. Hon poängterar också att den anmälda journalisten informerat bolaget Medhelp om att filerna låg öppna innan avslöjandet publicerades.

Läs mer: Här är allt vi vet om 1177-skandalen

Computer Sweden polisanmäldes i februari av vårdentreprenören Medhelp för avslöjandet att vårdföretaget låtit miljoner samtal ligga öppet på en oskyddad server i flera år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt