Jon Karlung: ”Det behövs en röst för rätten till ett fritt internet”

2020-11-19 06:00  

PODCAST. Ett fritt internet, molntjänster på svensk mark och var det rätt att förbjuda Huawei i 5g-nätet? Det är några av ämnena som avhandlas när Bahnhofs kontroversiella ledare Jon Karlung gästar senaste avsnittet av podcasten Allt du behöver veta om ny teknik.

– Det behövs en röst som står för frihet, demokrati och rätten till ett fritt internet. Den typen av internetoperatör blir allt mer ovanlig, men jag tror att det finns ett behov, säger Jon Karlung i det senaste avsnittet av podden Allt du behöver veta om ny teknik.

I snart 25 år har Jon Karlung som vd på internetoperatören Bahnhof varit en tongivande röst i den svenska debatten om datalagring, signalspaning, Ipred och nätneutralitet.

I Ny Tekniks podcast berättar nätpionjären om varför han tycker att de här frågorna är viktiga.

– Jag tror inte att det är bra att man bygger ett samhälle vars hela idé genomsyras av att alla ska övervakas överallt. Det är mycket möjligt att man skulle komma tillrätta med en del brottslighet, men man skulle också bygga ett samhälla som var helt klaustrofobiskt, säger han.

I avsnittet kan du också höra varför Jon Karlung ställer sig bakom förbudet mot Huawei i 5g-nätet, hur Bahnhof blev Sveriges mest populära internetleverantör och om bolagets satsningar på molntjänster.

 

Prenumerera på Ny Tekniks podcast? Det gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts

Simon Campanello

Mer om: Internet Bahnhof

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt