Inför valåret: Tredubbling av it-attacker mot svenska myndigheter

2018-04-26 15:00  
”En stor del av attackerna är rekognosering. Man letar efter sårbarheter och sonderar terrängen”, säger Fredrik Olsson som är nordenchef på NTT Security. Foto: NTT Security, Thomas Winje Øijord / Scanpix NORGE / TT

Antalet uppmätta cyberattacker mot svenska myndigheter ökade med 200 procent ifjol jämfört med året innan. "Det har sannolikt med valet att göra", säger Fredrik Olsson på NTT Security.

Svenska myndigheter har seglat upp som den vanligaste måltavlan för cyberattacker inför valåret 2018, det visar en ny rapport från säkerhetsfirman NTT Security.

Under 2017 upptäckte bolaget tre gånger så många attacker mot myndigheter i Sverige som under 2016, och förklaringen tros vara höstens val.

– En stor del av attackerna är rekognosering. Man letar efter sårbarheter och sonderar terrängen, och det har sannolikt att göra med att det är val i september, säger Fredrik Olsson som är nordenchef på NTT Security till Ny Teknik.

Läs mer: Vanligt med it-attacker från främmande makt

Tre av fyra attacker mot svenska myndigheter är vad NTT klassar som rekognosering. Det är ett första steg där hackare försöker skaffa sig information om vilka it-system myndigheter använder och om det finns säkerhetshål i dem som går att utnyttja. Information som kan användas i kommande cyberangrepp.

– Det här är ganska högljudda angrepp som det är stor chans att vi upptäcker. Men de skaffar sig information som senare kan användas i en annan attack, som inte nödvändigtvis syns. Hittar du sårbarheter har du stor möjlighet att genomföra en attack utan att upptäckas, säger Fredrik Olsson.

Siffrorna i rapporten kommer från 2017, hur tror du att utvecklingen kommer att se ut i år?

– Vi har sett många rekognoseringsattacker mot myndighetssidan, och jag förväntar mig att det följs av riktade attacker mot myndigheter under året.

Läs mer: Lista: Här är industrins vanligaste it-säkerhetsmissar

34 procent av attackerna som NTT registrerade i Sverige riktade in sig på myndigheter, en ökning från 10 procent under 2016. Det går tvärt emot den globala trenden där säkerhetsfirman sett en tydlig minskning i antalet attacker mot statlig verksamhet.

Siffrorna bygger på de 150 miljoner attacker världen över som NTT Security registrerat hos sina kunder under 2017. Det totala antalet registrerade attacker mot svenska organisationer minskade samtidigt med nio procent under 2017 jämfört med året innan.

Här är de mest utsatta sektorerna i Sverige:

1. Myndigheter - 34 procent

2. Finans - 29 procent

3. Läkemedelsindustrin - 17 procent

4. Tillverkningsindustrin - 9 procent

5. IT/Teknik - 4 procent

Källa: Global Threat Intelligence Report 2018 från NTT Security.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt