IMY: Många personuppgiftsläckor anmäls aldrig

2021-09-01 07:39  
Integritetsskyddsmyndigheten får varje år in tusentals anmälningar om incidenter kring felaktiga behandlade personuppgifter. Foto: IMY/TT

Tusentals anmälningar om personuppgiftsincidenter kommer in till IMY varje år – men myndigheten räknar med att många incidenter inte rapporteras, enligt SR Ekot.

Myndigheter och företag som har läckt eller behandlat personuppgifter på ett felaktigt sätt ska rapportera det till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

– Vår bedömning är att det fortfarande finns ett stort mörkertal, säger Linn Sandmark, enhetschef på IMY, till radion.

En förklaring kan vara att anmälningsplikten bara har funnits i tre år.

– Rutinerna för att upptäcka och anmäla sådana incidenter är inte etablerade fullt ut, vilket säkert kan påverka såväl antal som vilka incidenter som anmäls till oss på IMY, säger Sandmark.

Läs mer: ”Busenkelt att ta över kundernas identitet” 

Nyligen framkom att flera banker har delat uppgifter om sina kunder till Facebook. Avanza bank och Länsförsäkringar utreds av IMY, som håller på att utreda om även Collector ska granskas.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt