Huaweis grundare förnekar spioneri

2019-01-15 14:00  
Huaweis grundare Ren Zhengfei. Foto: TT

För första gången på fyra år framträdde Huaweis grundare Ren Zhengfei inför utländska medier. Han förnekade anklagelser om spioneri och prisade Donald Trump.

– Jag älskar mitt land och jag stödjer kommunistpartiet, men jag skulle inte göra något som skadar världen. Jag kan inte se att det finns en nära koppling mellan mina politiska övertygelser och Huaweis affärer, sade den 74-årige Ren på en rundabordskonferens i Shenzen enligt Bloomberg.

Ren Zhengfei förnekade att Huawei hjälper de kinesiska myndigheterna med spionage och det förekommer enligt honom inga reguljära kontakter mellan bolaget och Peking. Han bedyrade att han skulle säga nej till varje förfrågan från myndigheterna om att lämna ut information från Huaweis produkter.

Han fortsatte med att beteckna Donald Trump som en stor president som vågar genomföra massiva skattesänkningar och att Huawei bara är ett "sesamfrö" i den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina.

Läs mer: Huaweis nya iot-satsning – startar ingenjörsteam i Lund

Huawei har de senaste månaderna drabbats av flera stora bakslag. Flera länder följer USA i spåren och säger nej till att använda bolagets teknik i nya 5G-nät. I december greps Huaweis finanschef Meng Wanzhou, Ren Zhengfeis dotter, i Kanada misstänkt för att ha brutit mot sanktionerna mot Iran.

Mer om: Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt