Här är spionbilen som kan hacka en Iphone på 500 meters håll

2018-06-27 11:20  
Foto: Forbes (Youtube)

För 44 miljoner kronor kan du bli lycklig ägare till en cypriotisk spionvan som påstås kunna hacka sig in i alla närliggande telefoner och datorer.

Cypriotiska Wispear har börjat sälja en till tänderna utrustad övervakningsvan som påstås kunna spionera på eller angripa mobiler eller datorer inom en radie av uppemot 500 meter. Prislappen för bilen ligger på mellan 3,5 och 5 miljoner dollar beroende på utrustning, rapporterar Forbes.

Skåpbilen kallas Spearhead 360 och har 24 antenner som kan söka upp och angripa uppkopplade enheter i omgivningen via wifi.

Wispear uppger för Forbes att de har tillgång till två okända sårbarheter, så kallade zero-days, i tekniken som används i wifi-nätverk. Med hjälp av dem säger sig bolaget kunna tvinga telefoner och datorer i närheten att koppla upp sig mot bilens antenner.

Läs mer: Trojanen Slingshot har avlyssnat nättrafik i åratal

Utrustningen i bilen använder sig sedan av ytterligare en rad sårbarheter och hackerverktyg för att kunna infektera mobiler och datorer med virus. Wispear själva hävdar att de har kan bryta sig in i både Android-mobiler, Iphones och Mac- och Windows-datorer.

Wifi-sårbarheterna ska Wispear ha upptäckt och utnyttjat själva, medan trojanerna för datorer och mobiler ska ha köpts in från företag som levererar den typen av tjänster till polis och underrättelsetjänst.

Den säkerhetstjänst som vill ha det lilla extra kan komplettera skåpbilen med en drönare eller en ryggsäck som på samma sätt kan användas för att hacka närliggande mobiler och datorer. En sådan ryggsäck sägs kosta uppemot 1,2 miljoner dollar.

Som Forbes reporter påpekar får vi nog ta Wispears påståenden med en nypa salt. Vi vet alldeles för lite om tekniken för att säga hur effektiva attackerna är - och om alla telefoner och datorer där ute verkligen är sårbara. Bolaget själva uppger för övrigt att de hittills inte sålt en enda Spearhead 360-bil - men målet är att kränga två till fyra stycken innan årsskiftet.

Läs mer: Sårbarheterna som ska göra världen säkrare

Wispear startade 2016 och uppger själva att de säljer övervakningsutrustning som på olika sätt utnyttjar svagheter i wifi-tekniken till sin fördel. Bolagets grundare Tal Dilian drev tidigare övervakningsföretaget Circles som för ett par år sedan köptes upp för 130 miljoner dollar av israeliska NSO Group som utvecklar hackerverktyg åt statliga aktörer.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt