Här är Katim Phone – som ska vara världens säkraste mobiltelefon

2018-03-02 13:42  
Darkmatters supersäkra mobiltelefon Katim Phone visade upp på Mobile World Congress i Barcelona i veckan.

Säkerhetsfirman Darkmatter har visat upp en smartphone som är byggd från grunden för att stoppa snokande spioner.

På utsidan är den 5,2 tum stora Katim Phone snarlik Android-marknadens storsäljare. Men den är uttryckligen designad för att stoppa avancerade hackerangrepp från exempelvis statliga underrättelsetjänster.

Dragplåstret är en så kallad "kill switch" som stänger av strömmen till mobilens kamera och mikrofon, så att det inte går att spionera via telefonen ens om den blivit hackad.

- Den här knappen kopplar fysiskt från strömmen till micken och kameran, så om en underrättelsetjänst inte fysiskt lyckas trycka på knappen finns ingen möjlighet att slå på mikrofonen och lyssna på vad du säger, säger Darkmatters vd Faisal Al Bannai i en intervju med CNBC.

Darkmatter, med bas i Förenta Arabemiraten, har utvecklat en egen version av Android som kallas Katim OS. Där ingår system för att analysera mjukvaran på telefonen och upptäcka skumraskaffärer både vid uppstart och kontinuerligt medan mobilen är påslagen.

Då släpps Katim Phone

Upptäcker operativsystemet att telefonen har blivit infekterad av skadlig kod inleds en process för att radera all data på enheten och återställa den från grunden.

För att överhuvudtaget kunna starta mobilen måste man sätta i ett SD-kort med kryptonycklar i som är unikt för varje enhet. Dessutom levereras den ihop med en serie appar för säker krypterad kommunikation.

Läs mer: Här är Android-telefonerna som är säkra nog för företag

En annan fiffig funktion är att telefonen inte tar emot något annat än ström via usb-kabeln. Ett tänkbart sätt att föra in skadlig kod på smarta telefoner är annars via usb-uttag på allmän plats eller med specialbyggda laddsladdar.

Katim Phone släpps under sista kvartalet 2018, och har inte fått någon prislapp. Men med tanke på att målgruppen är högt uppsatta politiker, företagsledare och militärer lär den blåsa förbi Iphone X med god marginal.

Tittar man på konkurrenter som svenskutvecklade telefonen Sirin kan priset stiga till norr om 100.000 kronor.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt