Hackare har tagit över röntgenmaskiner världen över

2018-04-24 08:52  
Foto: Mats Andersson / TT

Sjukhus, läkemedelstillverkare och medtechbolag världen över har utsatts för omfattande industrispionage. Svenska bolag finns bland de drabbade.

Under flera års tid har hackergruppen Orangeworm attackerat företag i hälsosektorn världen över, visar en ny rapport från säkerhetsfirman Symantec.

Vi flera tillfällen ska deras trojaner ha upptäckts på datorer som använts för att styra röntgenapparater, magnetröntgenmaskiner och annan tekniskt avancerad sjukvårdsutrustning.

Hackarna verkar inte ha haft något uppsåt att skada patienter, stjäla patientdata eller förstöra teknisk utrustning. Istället verkar fokus ha legat på att samla information om hur tekniken fungerar, vilket får Symantec att dra slutsatsen att det rör sig om ett omfattande industrispionage mot bolag världen över.

Läs mer: Virus i uppdateringarna - hackarnas nya knep

Orangeworm har varit verksamma sedan åtminstone 2015 och har attackerat främst sjukhus, läkemedelsföretag och företag som levererar it-tjänster och utrustning till hälsosektorn. Runt två procent av de angrepp som upptäcktes ska ha riktsats mot svenska företag, men Symantec har inte gått ut med några siffror på hur många attacker det motsvarar.

Symantecs egen analys är att Orangeworm inte är en statlig aktör utan ”en eller ett fåtal individer” som tjänar pengar på industrispionage. Än så länge finns inga indikationer på varifrån gruppen opererar.

Simon Campanello

Mer om: Hackare medtech

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt