Google backar ur kritiserat försvarssamarbete

2018-06-04 10:32  
Sundar Pichai, vd på Google och Jim Mattis, försvarsminister för USA och chef för Pentagon. Foto: AP Photo / Eric Risberg / TT & AP Photo / Carolyn Kaster / TT

”Håll er borta från krigsindustrin”. Efter intensiva protester från de anställda avslutar sökjätten Google ett kontroversiellt samarbete kring artificiell intelligens med USA:s försvarsdepartement.

Samarbetet, kallat Project Maven, rör bruk av artificiell intelligens (AI) för att analysera videoinspelningar från drönare.

De senaste veckorna har intensiva protester, till och med uppsägningar, förekommit bland sökjättens anställda. I en intern namninsamling som uppges ha fått tusentals underskrifter manar Googles personal ledningen att hålla sig borta från krigsindustrin, skriver nyhetsbyrån AFP.

Vid sidan av att avsluta Project Maven uppmanas Googles ledning att ”skriva, publicera och genomföra en regel som tydligt slår fast att varken Google eller dess underleverantörer någonsin kommer att skapa teknologi som används i krigföring”.

Google förnyar inte kontrakt med försvaret

Beskedet om att kontraktet med försvaret inte förnyas när det löper ut nästa år kom sent på fredagen svensk tid, skriver bland andra magasinet Wired och nyhetssajten Gizmodo. Det är oklart när samarbetet startade. Avtalet uppges vara värt mindre än motsvarande 85 miljoner kronor, men har setts som en ett första steg mot mer lukrativa försvarskontrakt.

Google har inte kommenterat turerna kring avtalet eller Project Maven, som enligt amerikanska medier lär maskiner att känna igen människor och objekt på de filmer som drönare spelar in.

Krav på etiskt regelverk

Organisationerna The Electronic Frontier Foundation och International Committee for Robot Arms Control (ICRAC) har ställt sig bakom de Googleanställdas krav. De kräver bland annat ett etiskt regelverk för bruk av AI i vapen.

”I takt med att militära befälhavare börjar se algoritmer för igenkänning av objekt som pålitliga kommer det att bli frestande att försvaga eller till och med ta bort den mänskliga översynen av dessa system”, heter det i ett öppet brev från ICRAC.

”I sådana fall är vi bara ett kort steg från att ge självstyrande drönare tillstånd att döda automatiskt, utan mänsklig övervakning”.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt