Fortsatt stora brister i regeringens it-säkerhet

2022-03-22 07:06  
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) behöver bättre försvar mot bluffmejl. Arkivbild. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Sveriges Radio Ekot har för andra gången på några månader lyckats skicka mejl som ser ut att komma från försvarsminister Peter Hultqvists (S) riktiga mejladress, rapporterar Ekot.

Enligt Ekots granskning använder inte kansliet ett av skydden som gör det svårare för obehöriga att utge sig för att mejla från någon av Regeringskansliets mejladresser.

Regeringskansliet uppger skriftligen att mejlsäkerhet ingår i myndighetens arbete med it-säkerhet, men vill inte kommentera säkerhetsarbetet mer än så.

Läs mer: Säpo manar till vaksamhet: ”Hotbilden består”

Bluffmejl kan vara ett sätt att inleda ett större dataintrång, uppger Ekot. Till exempel kan angripare utge sig för att mejla som en betrodd part, och locka mottagaren att klicka på en fil eller fylla i sina inloggningsuppgifter. Mejlen från Ekot i Hultqvists namn gick till försvarspolitiker i riksdagen.

Mer om: IT-säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt