Foreeseti laddar om med 20 miljoner och en ny vd

2019-09-13 13:07  
Joakim Nydrén, medgrundare till Foreseeti, lämnar nu vd-posten för en roll som kommersiell chef. Foto: Jörgen Appelgren

Det hajpade svenska it-säkerhetsföretaget Foreseeti har lyckats landa fyra tunga innovationsprojekt. Samtidigt lämnar medgrundaren Joakim Nydrén vd-posten.

Nu växlar säkerhetsföretaget Foreseeti upp – och då lämnar medgrundaren Joakim Nydrén vd-stolen för en roll som kommersiell chef på bolaget. Ersätter gör Anders Malmström som närmast kommer från en roll som säljchef på Glue, en svensk startup som utvecklar uppkopplade låssystem.

– Vi rustar nu för en snabb expansion av bolaget och vi ser att Anders passar perfekt in i att leda bolaget i den. Jag brinner allra mest för den kommersiella uppskalningen och vill vara ute hos kunderna och sprida budskapet om vad vi gör, medan Anders är väldigt stark på att leda och skala upp organisationer, säger Joakim Nydrén till Ny Teknik.

Foreseeti huvudprodukt är SecuriCAD, ett it-system för automatiserad hotmodellering. Det kan beskrivas som att skapa en digital kopia av ett företags it-system som sen kan användas för att leta sårbarheter eller simulera attacker.

Läs mer: Svenska forskare ska hacka europeiska elbolag

Bolaget grundades av en grupp KTH-forskare som under många år forskat inom it-säkerhet. Deras innovativa teknik har placerat Foreseeti på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista över Sverigest hetaste unga startupföretag två gånger, 2016 och 2017.

Det är ett företag med välfylld plånbok som Joakim Nydrén lämnar över till Anders Malmström. Under året har Foreseeti säkrat 20 miljoner i finansiering, och den stora merparten av pengarna kommer från ett antal innovationsprojekt. Vilket gjort att bolaget kunde ta in mycket mindre externt kapital än de tidigare planerat.

– Vi har den senaste tiden varit väldigt framgångsrika i att söka pengar från innovationsprojekt. När vi påbörjade vår finansieringsrunda sökte vi pengar från fyra olika innovationsprojekt. Vi vann alla fyra, vilket är väldigt starkt. Vi fyllde sedan på resten av rundan genom att ta in mer kapital, säger Joakim Nydrén.

Han säger att en ny, större finansieringsrunda fortfarande finns i planeringen under de närmaste åren, men att de tack vare innovationspengarna kan fortsätta utveckla och specialisera sin teknik. Samtidigt som de har tagit in en mindre summa från affärsänglar och befintliga investerare för att kunna skala upp verksamheten.

Läs mer: ”Ville jag störa ut Sverige skulle jag välja att attackera elnätet”

– Produktmässigt handlar det mycket om att bygga in fler automatiserade förmågor i våra tjänster, säger Joakim Nydrén.

Dessutom jobbar Foreseeti med att anpassa sina säkerhetslösningar till olika typer av branscher eller it-system. Ny Teknik har tidigare skrivit om hur bolaget jobbat med att säkra uppkopplade bilar, och ett av innovationsprojekten som Foreseeti nu får pengar för handlar om att anpassa säkerhetslösningen för elbolag.

Här är de fyra innovationsprojekten

1. Energy Shield är en europeisk satsning på att utveckla säkerhetslösningar för elbolag. Förutom Foreseeti ingår också KTH, Ny Teknik har skrivit mer om projektet här.

2. Automatiska hotbildsanalyser av molntjänster. Projektet görs i samarbete med Klarna och Amazon Web Services.

3. Ett projekt som går ut på att utveckla lösningar för så kallade security operations centers (SOC:ar).

4. Ett projekt som fortfarande är under uppstart som kretsar kring säkerhet i kritisk infrastruktur.

Foreseeti

Gör: Säkerhetsverktyg för automatisk hotbildsanalys och automatisk sökning efter sårbarheter i it-miljöer.

Ort: Stockholm.

Startår: 2014.

Anställda: 20.

Omsättning 2015: 4,4 miljoner kronor (2018).

År på 33-listan: 2016 och 2017.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt