Fler Google-tjänster kan nu öppnas med ett fingeravtryck

2019-08-13 10:54  

Nu blir det möjligt för mobilanvändare med Android 7 eller senare att logga på sina Google-konton i Chrome utan lösenord.

Vissa Android-telefoner har redan i början av veckan fått stöd för fingeravtrycksläsning som inlogg till några av Googles tjänster i Chrome. Stödet utökas ”i dagarna” till alla mobiler med Android 7 eller senare, berättar The Verge.

Fingeravtrycksläsning har sedan tidigare varit en möjlig metod för inloggning i appar på Android-telefoner, samt autentisering av Google Pay-köp. För användarna är detta förstås enklare än att använda sig av ett vanligt lösenord, men det ska också vara bättre ur säkerhetssynpunkt.

För att den nya funktionen ska gå att använda, måste mobilägarna vara inloggade på sina personliga Google-konton på enheten. Därefter behöver man surfa in på passwords.google.com med mobilens Chrome-app. Där kan du hantera alla dina sparade lösenord i webbläsaren.

Läs mer: Här är Huaweis nya operativsystem Harmony OS

Efter att ha klickat på ett av dem kommer du behöva verifiera din identitet, för att sedan kunna autentisera med ditt fingeravtryck eller den metod du annars använder för att låsa upp din telefon.

Den nya funktionen är byggt med hjälp av Fido2 och protokollet WebAuthn, för säkra webbaserade inloggningar. Fido2 och WebAuthn har utvecklats av bland annat svenska Yubico, vars vd Stina Ehrensvärd nyligen berättade för Ny Teknik om sin vision om en framtid utan lösenord.

Ania Obminska

Mer om: Google Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt