Säkerhet

Falsk coronavirusnyhet om Sverige blev klickraket: ”Surrealistiskt”

En påhittad historia om hur Sverige hanterar coronapandemin har blivit en av de mest delade i ryskspråkiga medier. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den azeriska sajten Haqqin har publicerat en artikel som går ut på att Sverige avstår kampen mot det nya coronaviruset och att svenskarna har uppfattningen att viruset inte hotar människor, rapporterar SVT Nyheter. Sajtens artiklar om väst beskrivs av oppositionella som ryska beställningsverk.

Artikeln illustreras med sommarbilder från förra året och innehåller påstådda citat från triatleten Joanna Soltysiak, där hon uppmanar andra idrottare att komma till Sverige, eftersom alla sportevenemang pågår som vanligt. I artikeln berättar hon även om en smittad läkare som får fortsätta att jobba på sjukhuset.

Men Joanna Soltysiak har inte medverkat i någon intervju, skriver hon i ett mejl till SVT: "Jag blev väldigt förvånad och var inte medveten om någon artikel. Jag har definitivt inte varit i kontakt med någon media överhuvudtaget. Det hela är surrealistiskt."

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här