Facebook utreds av federal kommission

2018-03-20 15:26  

Internetjätten Facebook kommer att utredas av amerikanska FTC – kommissionen kan avgöra om bolaget tvingas till dryga böter.

Den amerikanska federala handelskommissionen (FTC) har beslutat sig för att utreda Facebooks användning av sina användares privata information, uppger Bloomberg News. I teorin kan internetjätten komma att dömas till mångmiljardböter om det visar sig att Facebook brutit mot landets förordningar, något som ligger på FTC:s bord.

Bakgrunden är de senaste dagarnas avslöjanden om att Cambridge Analytica fått obehörig tillgång till information om 50 miljoner amerikanska Facebook-användare – uppgifter som ska ha sålts till president Donald Trumps valkampanj 2016.

Tidigare i dag blev det även känt att bolaget kallar alla anställda till krismöte.

Läs mer: Så kunde de kartlägga 50 miljoner Facebook-användare

Mötet ska hållas klockan 18 svensk tid i San Francisco, skriver Finwire som refererar till sajten The Verge som fått se en intern kalenderinbjudan.

Säkerhetschefen lämnar

Sedan tidigare har det avslöjats att en av toppcheferna på Facebook, informationssäkerhetschefen Alex Stamos, kommer att lämna företaget, rapporterar The New York Times och hänvisar till flera källor som har fått information om att han är på väg bort.

Han lämnar företaget efter interna meningsskiljaktigheter om hur företaget bör hantera sin roll i spridningen av desinformation.

Läs mer: Så kan dina ”likes” användas för att hacka ett val

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters lämnar han i augusti, men har redan fått en förändrad roll på företaget vad gäller att hantera statsfinansierad desinformation.

Stamos sorti kan ses som ett tecken på ökade spänningar i bolagets toppskikt, skriver The New York Times.

Facebook har inte kommenterat uppgifterna. Aktien föll med över fem procent på New York-börsen i måndags.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt