Facebook stänger ned nätverk av ryska konton

2019-10-30 16:06  
Foto: TT

Det sociala nätverket Facebook har stängt av tre nätverk med cirka 200 ryska Facebook-konton. De delvis fejkade profilerna ska ha använts för politiska påverkanskampanjer i åtta afrikanska länder.

Nätverkens kampanjer, med hjälp av fejkade och manipulerade konton, ska ha riktats mot över en miljon följare i Madagaskar, Centralafrikanska republiken, Mocambique, Kongo-Kinshasa, Elfenbenskusten, Kamerun, Sudan och Libyen, enligt Facebook.

Läs mer: Facebook kan omvärdera kryptovaluta

Nätverken har enligt Facebook koppling till enheter knutna till den ryska finansmannen Jevgenij Prigozjin, som sedan tidigare har åtalats i USA för att ha drivit en så kallad trollfabrik på sociala nätverk med syftet att påverka amerikanska val.

Förra veckan uppgav Facebook att man stängt av ett nätverk bestående av ett 50-tal Instagramkonton knutna till internetbyrån Internet Research Agency baserad i Ryssland, som enligt amerikanska åklagare ska ha skapats av Prigozjin för att påverka presidentvalet i USA 2016.

USA:s finansdepartement har sedan tidigare infört sanktioner mot Prigozjin, som uppges ha nära band med Rysslands president Vladimir Putin och även har anklagats för att ha försökt påverka fjolårets mellanårsval i USA.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt