Facebook ska övervaka och förhindra påverkan inför EU-valet

2019-01-28 14:52  
Foto: Susanne Lindholm / TT & TT / AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Efter skandalerna kring valpåverkan tillkännager Facebook att två särskilda operativa avdelningar ska bildas för att övervaka och förhindra sådan påverkan.

Valet till EU-parlamentet i maj är ett av dem som bättre ska skyddas, enligt företaget.

De nya avdelningarna ska finnas på kontoren i Dublin och Singapore och de ska vara i drift i slutet av mars, enligt Facebook.

Företaget och dess grundare Mark Zuckerberg har varit i blåsväder mer än en gång. Inte minst i samband med fjolårets Cambridge Analytica-skandal där det avslöjades att personuppgifter från miljoner Facebookanvändare läckts och använts i politiska syften.

Nu pekar Facebook bland annat på valet till EU-parlamentet i maj som en orsak till att de nya åtgärderna sätt in.

Läs mer: Så kunde attacken mot Facebook genomföras

”I slutet av mars kommer vi att sjösätta ytterligare verktyg i EU för att bidra till att förhindra utländsk inblandning och göra politisk och ämnesinriktad annonsering på Facebook mer transparent”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Bland annat måste de som köper annonser med politiska budskap vara auktoriserade. Facebook ska också vara öppnare med vem eller vilka som står bakom annonseringen, hur mycket den har kostat samt hur många som sett den.

Samma regelverk ska vara i drift globalt före halvårsskiftet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt