Facebook frågar om lov – men får skarp kritik

2018-04-18 10:24  
Foto: TT / AP Photo / Eraldo Peres

Den här veckan börjar Facebook be användare i Europa om tillåtelse att använda deras personliga information för exempelvis ansiktsigenkänning och riktade annonser, baserade på information som de delat om sig själva.

Wall Street Journal rapporterar att draget redan får kritik för att det är svårare att avstå från att dela informationen än att ge Facebook tillgång till den.

Sidan där man väljer visar en klarblå knapp med texten ”godkänn och fortsätt” för dem som accepterar och en vit ”hantera inställningar” för dem som inte vill det.

Vid en pressträff erkände Facebook att det krävs fler knapptryck för att avstå från att dela information, men ansåg att valen var tydliga.

Läs mer: Grupptalan mot Facebook för ansiktsigenkänning utan tillstånd

Förändringarna är ett led i arbetet med att anpassa sig efter EU:s nya dataförordning GDPR, men också ett svar på oron om hur man hanterar personlig information.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt