EU öppnar ”verktygslåda” om 5g

2020-01-29 13:38  

Skärp säkerhetskraven, analysera riskerna och se till att ni inte förlitar er på en ensam leverantör. Det är några av buden från EU-kommissionen när man nu presenterar sin syn på säkerheten i den nya generationen datanätverk – 5g.

”Vi kan göra stora saker med 5g. Men endast om vi kan hålla våra nätverk säkra. Bara då kan alla medborgare tjäna på de digitala förändringarna”, säger EU-kommissionären Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Ur den ”verktygslåda” som tagits fram och redan godkänts av EU-länderna uppmanas länderna bland annat att se till att de kan införa restriktioner och särskilda krav när det gäller skötsel och uppsättande av 5g-utrustning. Redan till månadsskiftet april–maj vill kommissionen se "konkreta och mätbara" åtgärder. Samtidigt betonas att länderna enskilt kan gå ännu längre om man så önskar.

Annons. Ericsson först i världen med 5G i kommersiella nät

Mycket av debatten kring 5g har handlat om hur länderna ska ställa sig till användande av teknik från kinesiska Huawei. Bolaget nämns dock inte specifikt i EU:s riktlinjer.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt