EU: Okej att porta högriskbolag från 5g

2020-01-22 14:26  
Huawei är en stor leverantör av 5g-utrustning. Foto: Mark Schiefelbein

EU-länder kan införa restriktioner eller helt enkelt porta så kallade högriskleverantörer av 5g-teknik från känsliga eller centrala delar av framtida 5g-kontrakt. Det framgår av nya riktlinjer som är på väg från EU-kommissionen, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Det handlar om ej bindande riktlinjer som ska fungera som rekommendationer för EU-länder när de ska bedöma cyberrisker på såväl nationell som på EU-nivå.

Varken enskilda bolag eller länder pekas ut som högriskleverantörer i riktlinjerna, men de har tagits fram efter en utbredd osäkerhet kring om den kinesiska telekomtillverkaren Huawei kan användas när nästa generations mobilnät ska byggas.

EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager väntas presentera riktlinjerna den 29 januari.

Läs mer: Ericssons corenät ska förenkla utbyggnaden av 5g

EU-kommissionen väntas även vilja se att EU-länder inför ett certifieringssystem för så kallade högrisk-leverantörer.

Trumpregeringen har sedan en tid tryckt på för att få EU-länder att förbjuda Huawei-utrustning i 5g-nät, med hänvisning till att den kan användas för kinesiskt spionage. Huawei, som konkurrerar med Ericsson på 5g-marknaden, har vid upprepade tillfällen förnekat att deras utrustning kan användas av Kina för spionage.

Mer om: 5G Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt