En miljon pedofiler i hemligt nätverk

2018-02-26 07:57  
Foto: Creativep / Alamy

Med hjälp av smarta telefoner, hemliga nätverk och krypterade meddelandetjänster söker pedofiler nya offer på nätet.

Även intresset för dokumenterade övergrepp på riktigt små barn är oväntat stort, enligt en ny rapport.

Den snabba teknikutvecklingen och spridningen över världen innebär att risken för att barn utsätts för övergrepp ökar, och att bilderna lättare sprids på nätet.

De senaste åren har förövare skapat nya gemenskaper i skydd av anonymiteten på det så kallade darknet. Som grupp är de också mer innovativa, kollektivt smarta och svårare att avslöja, och därför farligare för barnen, konstaterar Interpol i den färska rapporten från We Protect Global Alliance, som arbetar för att motverka sexuella övergrepp på barn.

– Det som var mest slående för mig var antalet förövare som använder sig av de här dolda tjänsterna och omfattningen som det handlar om. Tidigare pratade man om 10.000 eller 20.000 medlemmar på de här sajterna. Nu har vi sett vissa med över en miljon användare, säger John-Orr Hanna vid PA Consulting Group, som arbetat med rapporten.

Via sajterna kan pedofilerna hitta varandra, dela övergreppsmaterial och ta fram strategier och planera nya övergrepp, i skydd av anonymiteten.

– Vi ser att förövare blir mer organiserade, de planerar grooming (hur man tar sexuella kontakter med barn) tillsammans. De har blivit mer sofistikerade och mer motståndskraftiga, säger Hanna.

Historiskt sett har det varit ganska kostsamt att dokumentera och sprida övergreppsmaterialet. Det har bland annat krävts bredbandsuppkoppling och dyr hårdvara. Nu räcker det med en smarttelefon för att filma och sprida övergreppen. De avancerade processorerna i mobilerna gör också att materialet och kommunikationen kan krypteras, vilket gör det mer svårupptäckt.

– I alla delar av barnets liv finns en risk att utsättas för övergrepp. Vi trodde tidigare att risken började när barnen var i femårsåldern. Men vi ser tyvärr via de dolda sajterna att det finns en del som föredrar spädbarn och småbarn, vilket är chockerande. Antalet medlemmar är tiotusentals, säger Hanna.

När det gäller sårbarheten hos barn spelar tekniken också in. När fler får tillgång till höghastighetsinternet och uppkopplade prylar ökar risken att förövare ska ta kontakt med barnen, via exempelvis sociala medier. Att föräldrar har svårt att övervaka vad barnen gör blir ytterligare en bidragande riskfaktor.

Men teknik och samarbete är också ett verktyg i arbetet mot förövarna. Bland annat nämns det kanadensiska projektet Arachnid, där en robot söker sig igenom nätet på jakt efter bilder med sexuella övergrepp på barn. När det upptäcks skickas automatiskt en varning till värden som förhoppningsvis stänger sajten. På sex veckor upptäckte roboten 5,1 miljoner unika sajter med övergreppsmaterial.

– För att vara effektiv måste man arbeta tillsammans och föra samman olika kunskaper. Det rör sig om allt från exceptionell teknisk expertis och hela spektrumet upp till global politik, säger John-Orr Hanna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt