Deras app ska göra nätet till en säkrare plats

2018-02-26 15:04  
Ali Padyab och Anna Ståhlbröst vid Luleå tekniska universitet deltar i EU-samarbetet Privacy Flag.

Sajter och appar samlar ständigt in information om hur du beter dig på nätet. Forskare vid Luleå universitet har varit med och tagit fram en app för att hålla koll på vem som följer dig på nätet.

- Man kan säga att vi vill hjälpa till att bygga ett säkrare internet ur en privatpersons perspektiv, säger Anna Ståhlbröst som är professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet.

Hon jobbar med det europeiska forskningsprojektet Privacy Flag som precis lanserat en app och ett webbläsartillägg som ska hjälpa medborgarna värna om sin integritet på nätet.

Webbläsartillägget finns till Chrome och varnar för sajter som hanterar användarnas data vårdslöst, och mobilappen som finns till Android kollar av apparna på telefonen. Båda utgår ifrån den nya europeiska dataskyddslagen GDPR som träder i kraft i maj.

- Samhället blir mer och mer datadrivet och man pratar om data som den nya oljan. Då ökar också risken för intrång i den personliga integriteten. Mycket av datan som samlas in om oss är vi inte ens medvetna om, säger Anna Ståhlbröst.

Läs mer: Här är programmen som alla har och som hackarna älskar

Privacy Flags app bygger på att användarna ska betygsätta appar och sajter utifrån vissa kriterier. Som hur tydliga de är med vilken information de samlar in om dig, och vad den datan används till. Betygen samlas ihop och används sedan för att klassa sajter som bra eller dåliga på att skydda din personliga integritet.

- I det långa loppet får man hoppas att det påverkar företag att utveckla sina appar och sajter på ett mer intregritetsvänligt sätt, säger Anna Ståhlbröst.

Så testar du Privacy Flag

För att utvärdera appar på din telefon kan du ladda ned Privacy Flag till Android via Google Play.

För att utvärdera hemsidor du besöker kan du ladda ned Privacy Flag till Chrome på Mac eller Windows här.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt