Datainspektionen till Facebook: Stoppa er utredning nu

2018-03-20 11:19  

Den brittiska datainspektionen ICO undersöker hur Facebook agerat efter rapporterna om att företaget Cambridge Analytica samlat in personlig information om 50 miljoner Facebook-användare.

(Artikeln har uppdaterats)

– Vi tittar på huruvida Facebook skyddat personlig information på plattformen, hur de agerade när de fick reda på att information försvunnit och ifall människor fick information eller inte, säger ICO-chefen Elizabeth Denham.

ICO har också uppmanat Facebook att avbryta sina egna utredningar av Cambridge Analytica. Facebook har anlitat it-forensiker för att undersöka hur läckan uppstått och försäkra sig om att information som samlats in förstörts. Forensikerna befann sig på Cambridge Analyticas huvudkontor på måndagskvällen när ICO uppmanade dem att lämna lokalerna så att myndigheterna kunde fortsätta sin utredning, skriver The Guardian.

ICO har lämnat in en ansökan om att göra husrannsakan hos Cambridge Analytica för att få tillgång till deras servrar.

Läs mer: Så kunde de kartlägga 50 miljoner Facebook-användare

På måndagskvällen avslöjades nya detaljer om företagets arbetsmetoder när brittiska Channel 4 offentliggjorde intervjuer med höga chefer som spelats in i hemlighet. Cambridge Analytica-företrädarna hävdade att de kunde påverka val över hela världen med hjälp av digital manipulation och traditionell politisk smutskastning.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt