Datainspektionen granskar Region Uppsala

2019-09-04 07:15  
Foto: TT

Datainspektionen granskar Region Uppsala efter att det blivit känt att Akademiska sjukhuset skickat okrypterad information om patienter till andra länder.

Dagens Nyheter rapporterar att det kan röra sig om upp till 10.000 utländska medborgare som fått sina sekretessbelagda uppgifter skickade över nätet utan skydd.

Varje år tar Akademiska sjukhuset emot patienter från drygt 45 länder. Anne Nilsson är chefsjurist vid Region Uppsala och hon säger till Dagens Nyheter att det finns regler om att inte skicka journaler över öppna nät, men att vid tillfället som detta skedde så fanns det ingen funktion för att kryptera mejlen. Det ska nu vara infört.

Datainspektionen kommer nu att undersöka vilket stöd man haft för att skicka patientuppgifter okrypterat. Myndigheten kräver även svar från Region Uppsala om huruvida de gör systematiska och återkommande kontroller kring obehörigas möjlighet att komma åt personuppgifter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt