Därför ska du sluta med pin-kod på din Iphone

2018-04-17 11:04  
Den här lösenordsknäckaren från Grayshift kan gissa lösenordet på din Iphone på under tre dagar. Foto: Malwarebytes

Vill du inbrottssäkra din mobiltelefon? Då är det dags att överge de sexsiffriga säkerhetskoderna till förmån för traditionella lösenord.

Företag som israeliska Cellebrite, svenska MSAB och den amerikanska uppstickaren Grayshift har alla hittat knep för att knäcka låsta Iphones.

Apple har säkerhetslösningar på plats för att stoppa den typen av intrång. Den som slår in fel kod upprepade gånger får vänta timmar mellan varje försök, och vill du verkligen säkerställa att ingen kan gissa sig till rätt pin finns en funktion som raderar allt innehåll på mobilen efter tio misslyckade inloggningsförsök.

Men ovan nämnda bolag, som säljer sina verktyg till polis och underrättelsetjänst, har hittat vägar att kringgå de här skyddsmekanismerna. Därför menar flera säkerhetsexperter nu att det är dags att överge de sexsiffriga säkerhetskoderna helt och hållet.

Läs mer: Den här boxen kan knäcka lösenordet på din Iphone

Istället är det dags att börja använda vanliga lösenord även på mobilen, minst sju tecken långa och helst längre. Det skriver tekniksajten Motherboard.

"Folk ska använda alfanumeriska lösenord som inte går att hitta i en ordbok och är åtminstone sju tecken långt, blandar små och stora tecken och siffror. Att lägga till symboler är också rekommenderat och ju längre och mer komplicerat desto bättre", säger Ryan Duff på Point3 Security till Motherboard.

Läs mer: Här är företaget som hjälper polisen bryta upp brottslingars mobiler

Kryptografiprofessorn Matthew Green vid John Hopkins-universitetet har i ett uppmärksammat inlägg på Twitter redogjort för hur snabbt ett företag som Grayshift kan knäcka koden på en Iphone.

En sexsiffrig pin-kod tar i snitt drygt elva timmar att gissa sig till, om man har tillgång till en sårbarhet som kringgår Apples skyddsmekanismer. Ökar du till en åttasiffrig kod ökar snittiden till 46 dagar, och en tiosiffrig kod kan ta åratal att gissa sig till.

Så här gör du för att lägga in ett lösenord på din Iphone

Läs mer: Så fixar du lösenord som både är säkra och enkla

1. Gå in i appen "Inställningar".

2. Välj "Touch ID och lösenkod" i menyn och ange din kod.

3. Välj "Ändra lösenkod" i menyn och ange din kod.

4. Klicka på "Lösenkodsalternativ" och välj "Alfanumerisk kod".

5. Nu kan du skapa ett lösenord som innehåller siffror, bokstäver och specialtecken.

Simon Campanello

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt