Bedrog offer på miljoner genom bank-id – nu kommer domen

2018-07-24 11:44  
Foto: Isabell Höjman / TT

Den första domen där bankkunder lurats att logga in med bank-id har kommit. Två män döms till fängelse och ytterligare tolv får böter.

En 22-åring man döms till 2,5 års fängelse för 13 fall av grovt bedrägeri. En 19-årig man får ett års fängelse för sju fall av grovt bedrägeri. Övriga tolv döms för penningtvätt. Samtliga är hemmahörande i Malmö och sydöstra Skåne.

Läs mer: Skatteverket varnar för inloggning med bank-id via externa sajter

Offren blev i många fall uppringda av en man som kallade sig Joakim Andersson, som sade att han jobbade på bankens säkerhetsavdelning. Han fick offren att signera sina bank-id för inloggning i banken, vilket möjliggjorde för bedragarna att länsa deras konton.

Läs mer: De utmanar digitala id-jätten: ”Bank-id har stagnerat”

Under perioden den 12 januari till den 9 mars i år ska 13 personer ha blivit av med totalt 1,5 miljoner kronor i bedrägerierna.

Domen är den första i den här typen av bedrägerier. Framöver väntas fler åtal väckas för bedrägerier på totalt över 100 miljoner kronor. Över 1.700 anmälningar har kommit in från hela landet om bedrägerier med bank-id sedan oktober 2017.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt