Apple stoppar spionerande Iphone-appar

2019-02-11 15:28  
Populära rese, shopping och flygplansappar är några av apparna som i hemlighet spelar in användarnas skärmar. Foto: TT/AP

Flera populära Iphone-appar har ertappats med att spela in din skärm i hemlighet. Nu tar Apple i med hårdhandskarna för att stoppa inspelningarna.

I förra veckan avslöjades det att flera populära Iphone-appar spelar in användarnas skärm utan att be om tillåtelse.

Till skillnad från vad man tro, handlar det inte om att ens Iphone blivit hackad. Istället har bland annat Expedia, Hotels.com och Singapore Airlines använts sig av teknik från tredjepartsutvecklare som gör det möjligt att spela in allt som användarna gör på skärmen under den som man befinner sig i något av bolagens Iphone-appar. Enligt bolagen görs detta för att man ska kunna förstå sina användare bättre, samt att hitta eventuella buggar i systemet.

Läs mer: Ny Iphone-uppdatering stoppar spion-bugg

Analysfirman Glassbox är ett av bolagen som levererar tekniken som används. Genom att bädda in kod för något som kallas ”session replays” blir det möjligt att spela de aktiva skärmarna, och sedan skicka tillbaka den informationen till apputvecklarna. Särskilt graverande i sammanhanget att ingen av de populära apparna anger i användarvillkoren att datainsamling av den här typen kan förekomma.

Här är appar som spelar in dig:

 • Abercrombie & Fitch
   
 • Air Canada
   
 • Expedia
   
 • Hollister
   
 • Hotels.com
   
 • Singapore Airlines

Tekniken från Glassbox ska också göra det möjligt att automatiskt maska, eller dölja, känslig information som syns på skärminspelningarna. Detta ska dock inte ha gjorts i alla fall, vilket har lett till att känslig information som kreditkortsnummer, lösenord och kontaktinformation har kunnat samlats in, skriver sajten Techcrunch.

Apples ultimatum: Ändra koden - eller åk ut från app store

Nu har Apple kontaktat flera apputvecklare som använder kod för skärminspelning liknande den Glassbox erbjuder. Budskapet har varit tydligt: Ta bort koden i appen - eller uppdatera användarvillkoren så att det framkommer att skärminspelning förekommer. Gör ni inte det, åker ni ut från app store-butiken.

Utvecklarna som kontaktats har fått mindre än ett dygn på sig att uppdatera koden och skicka in sin app till Apple för granskning, uppger en källa som Techcrunch varit i kontakt med.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt