All kollektivtrafik får kameraövervakas

2019-02-27 15:25  
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Det ska bli enklare att sätta upp övervakningskameror i kollektivtrafiken och på flygplatser. Det föreslår en utredning till regeringen.

Undantaget från tillståndsplikten ska gälla all kollektivtrafik och inte bara tunnelbanan, som är fallet i dag.

I dag finns ett undantag från tillståndsplikten för kameror i tunnelbanan, men nu föreslås att tillståndsplikten ska tas bort även på exempelvis bussar, tåg, fartyg, stationer och terminaler. Det innebär att de företag som driver kollektivtrafik får sätta upp kameror i bussar och tåg, på stationer och busshållplatser och i anslutning till dessa, till exempel bilparkeringar.

Läs mer: Storsatsning på kameraövervakning i Göteborg

Tillståndsplikten tas även bort för bevakning av flygplatser.

Förslagen motiveras med att ordningsstörningar, brottslighet och terrorhot gör att behovet av kamerabevakning är stort. Förhoppningen är att nya tillståndsregler ska underlätta polisens utredningsarbete och även förebygga att brott begås.

Justitieminister Morgan Johansson (S) bejakar inriktningen på förslagen, som nu ska gå ut på remiss.

Vill förebygga brott

– Vår huvudsakliga inriktning är att vi måste kunna använda oss mer av kameror, både för att förebygga och klara upp brott, så vi är överens om själva inriktningen, säger han till TT.

TT: Det här innebär att områdena där man bevakas utökas. Varför måste man filma befolkningen så mycket?

– Jag tror att det finns ett stort stöd i befolkningen generellt sett till olika åtgärder som medverkar till att man klarar upp och förebygger brott. Det ökar faktiskt tryggheten hos befolkningen, säger Morgan Johansson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt