Fordon

Enström vill ha fler Gripenplan

Försvarsminister Karin Enström (M) oroas av Rysslands agerande och vill ha uppemot 70 av nästa generations Gripenplan, tio fler än riksdagens beslut.

Publicerad

– De ger naturligtvis en större uthållighet, en starkare förmåga helt enkelt i form av att det blir fler flygplan som kan flyga. Men jag vill också betona att det är på några års sikt, säger Karin Enström till TT.

Hon vill också stärka incidentberedskapen och öka antalet flygtimmar, vilket hon är beredd att skjuta till resurser för.

– Det ryska agerandet är oroväckande, säger hon.

Finansminister Anders Borg (M) säger till SVT att det vore en fördel om en utbyggnad av försvaret kan ske i en blocköverskridande överenskommelse. Men Peter Hultqvist (S) tycker att utspelen doftar politisk taktik.

– Nu har det varit tre stora grejer på bara några dagar som det inte nämnts ett ord om i försvarsberedningen, säger han till TT och syftar _ förutom på Gripenplanen, på tidigare utspel om fördubblad luftvärnsförmåga och ytterligare en ubåt.

– Det här blir rätt uppseendeväckande. Man går från en väldigt hård syn på ekonomin och tryck på att det knappt ska vara några förslag alls, till att man öppnar något slags ymnighetshorn och föreslår saker som man inte har en aning om hur man ska finansiera, säger han.