Fordon

Ungern förlänger hyresavtalet för Gripen

Ungerns försvarsminister Csaba Hende, svenska kollegan Sten Tolgfors, samt Gyula Keszthelyi, generaldirektör på Ungerns motsvarighet till FMV, och längst till höger samtalar Ulf Hammarström, generaldirektör på Försvarsexportmyndigheten. Foto: Scanpix
Ungerns försvarsminister Csaba Hende, svenska kollegan Sten Tolgfors, samt Gyula Keszthelyi, generaldirektör på Ungerns motsvarighet till FMV, och längst till höger samtalar Ulf Hammarström, generaldirektör på Försvarsexportmyndigheten. Foto: Scanpix

Ungern leasar svenska Jas 39 Gripen fram till år 2026. Parterna förlängde i dag det gällande hyr-köp-kontraktet.

Publicerad

Ungern kommer att fortsätta att leasa 14 stycken svenska Jas 39 Gripen i ytterligare tio år efter att den nuvarande hyrestiden löper ut i mars år 2016.

Det blev i klart i dag då länderna signerade ett nytt Jas 39 Gripen-kontrakt som gäller för åren 2016-2026. I avtalet ingår även att Ungern beställer utbildning av piloter och tekniker i Sverige under de nästkommande 15 åren.

- Sverige och Ungern kommer också att dela på kostnader för drift, underhåll och utveckling, uppger Sofia Karlberg, kommunikationschef på Försvarsexportmyndigheten.

Hur stor ordern är i kronor räknat för svenska försvaret och tillverkaren Saab, är hemligt. Men för exempelvis Saab innebär överenskommelsen att man får utföra service på de ungerska planen i tio år till, enligt Sofia Karlberg.

Det ursprungliga kontraktet mellan Ungern och Sverige ingicks 2001. Tanken var att Ungern först skulle leasa 14 plan av svenska staten och därefter köpa loss planen. Men nu förlängs alltså hyrestiden till 2026, då Ungern har för avsikt att förvärva planen.

Avtalet undertecknades i dag i Stockholm av Försvarsexportmyndighetens generaldirektör Ulf Hammarström och Gyula Keszthelyi, generaldirektör vid Ungerns motsvarighet till Försvarets Materielverk, Fegyverzeti és hadbiztosi hivatal.

Med var vid signerandet var också Ungerns försvarsminister Csaba Hende och den svenska försvarsministern Sten Tolgfors.

- Vi är glada att Ungern har tagit ett långsiktigt strategiskt beslut att fortsätta använda Gripen och därmed valt fortsatt partnerskap med Sverige och övriga Gripenanvändare, säger Ulf Hammarström i en kommentar.

Ungern och Sverige ska också anordna gemensamma övningar och bedriva "annat samarbete", som det uttrycks i pressmeddelandet från Försvarsexportmyndigheten i dag. Där uppges också att Ungern stöttade det svenska flygvapnet under Sveriges uppdrag i Libyen.

Dessutom sägs länderna gemensamt ha jobbat med att föra in funktioner i Gripen-systemet som är kompatibla med de på flygplan i länder som tillhör inom Nato-alliansen.

Gripen-planen levererades från Sverige till Ungern under åren 2006 och 2007.

Utöver i Sverige och Ungern används Gripen i Tjeckien, Sydafrika och Thailand. Schweiz regering meddelade i november 2011 att man har för avsikt att anskaffa 22 Gripen-plan men ett avgörande i landets parlament väntas komma först om ett år.

Läs också: