Fordon

Gripen-greven häktad

Den österrikiske affärsman, tillika greve, som misstänks ha betalat mutor till tjeckiska och ungerska politiker och tjänstemän för att få sälja stridsflygplanet Jas Gripen är nu häktad i Wien.

Publicerad

Den österrikiske greven har haft uppdrag som affärskonsult åt den brittiska vapentillverkaren BAE, som tidigare var delägare i Gripen International, ett företag som nu är helägt av Saab.

Den svenske överåklagaren Christer van der Kwast utreder sedan flera år tillbaka misstankarna mot den österrikiske greven.

- Vi är sedan länge övertygade om att han är vår man, sade Christer van der Kwast efter gripandet i fredags, enligt SvD.

Samma uppfattning har brittiska Serious Fraud Office, som i oktober förra året stoppade den misstänkte österrikaren när han var på väg till flygplatsen från sitt slott i Skottland, skriver SvD:s korrespondent.

Enligt både brittiska och svenska utredare rör det sig om 100-150 miljoner kronor som den misstänkte fått av BAE för att påverka politiker att köpa Jas Gripen.

Den misstänkte hävdar dock att han aldrig pratat med en tjeckisk politiker om en försäljning av Gripen och ännu mindre erbjudit provisioner eller mutor. Och ingen tjeckisk politiker är utpekad för att ha tagit emot några mutor.