Fordon

Chockanbud ska vinna striden åt Saab

Åke Svensson, vd för Saab.
Åke Svensson, vd för Saab.
Anne Lewis-Olsson är kommunikationsasvarig för Brasilienaffären.
Anne Lewis-Olsson är kommunikationsasvarig för Brasilienaffären.
Saab vill gå in som partner i Embraers nya transportplan KC-390.
Saab vill gå in som partner i Embraers nya transportplan KC-390.

Nästa generation Jas 39 Gripen blir inte helsvensk. Saab bjuder in Brasilien att bli delägare både i utvecklingen, tillverkningen och försäljningen av nya Gripen NG på världsmarknaden.

Publicerad

- Låt oss arbeta tillsammans för att producera det finast tänkbara stridsflygplanet för Brasilien - och för världen, säger Saabchefen Åke Svensson i ett säljbudskap som direkt riktar sig till Brasiliens president Lula da Silva, som var på besök i Sverige i förra veckan.

I september såg det ut som att franska Dassault hade tagit hem spelet om de 36 nya stridsflygplan som Brasilien vill köpa.

Fick extra tid att sockra budet
Men Brasilien gav de tre konkurrenterna Saab, Boeing och Dassault chans att sockra sina offerter en sista gång och satte sluttiden för offerterna till klockan 12 brasiliansk tid fredagen den 2 oktober.

Och när tiden gått ut avslöjade Saab hela innehållet i sin offert och chockade med erbjudandet om ett långtgående partnerskap mellan Saab och Brasilien.

Och när tiden gått ut avslöjade Saab hela innehållet i sin offert och chockade med erbjudandet om ett långtgående partnerskap mellan Saab och Brasilien.

1.Samarbete på lika villkor om utvecklingen av Gripen NG.

2. Tillverkning i Brasilien.

3. Ensamrätt för Brasilien att sälja Gripen NG i Latinamerika

4. Samarbete om försäljningen på världsmarknaden.

5. Stort inflytande över kommande generationer av Gripen.

Redan nu harSaab öppnat sina verkstäder i Linköpingför ett 20-tal brasilianska flygingenjörer som ska stanna i Sverige till februari-mars nästa år.

Får vara med i utvecklingen
Konkurrenterna har inte avslöjat innehållet i sina offerter, men Saabfolket är övertygat om att ingen av konkurrenterna kan toppa Saabs erbjudande om partnerskap.

- Gripen NG är ett plan under utveckling, medan konkurrenterna säljer en färdig produkt. Vi erbjuder ett helt utvecklingsprogram och en omfattande tekniköverföring, säger Anne Lewis-Olsson, som är informationsansvarig för Brasilien på Saab.

Får fritt välja vapen
Ett annat trumfkort i Saabs offert är att Brasilien får full frihet att välja vilka vapen man vill att Gripen NG ska bära.

- Köper man franskt måste man ha franska vapen och köper man amerikanskt måste man ha amerikanska, säger Anne Lewis-Olsson.

Kopplar in den brasilianska industrin
Saab kryddar också sin offert med motköpsaffärer värda 175 procent av själva flygplanskontraktet, det vill säga Saab lägger beställningar på brasiliansk industri värda nästan dubbelt så mycket som flygplanen.

Dessutom erbjuder sig Saab att gå in som partner i utvecklingen av det kommande transportplanet Embraer KC-390 och att eventuellt ersätta Saabs skolflygplan SK60 med brasilianska Super Tucano.

Den tekniska utvärderingen av de tre konkurrerande planen Rafale, Super Hornet och Gripen NG har pågått i över ett år med uppemot 60 brasilianska ingenjörer involverade.

Saabs offert till Brasilien

1. 60 procent av utvecklingen av Gripen NG i Sverige, 40 procent i Brasilien.

2. 80 procent av flygplansskrovet ska tillverkas i Brasilien.

3. Komplett monteringslina för Gripen NG byggs upp i Brasilien.

4.Stort brasilianskt inflytande över utveckling, design och tillverkning av kommande generation av Gripen.

5. Full frihet för Brasilien att välja vapen till Gripen.

6. Underhåll av nya Gripenmotorn i Brasilien.

7. Motköpsaffärer värda 175 procent av ordervärdet.

8. Ensamrätt för Brasilien att sälja Gripen NG i Latinamerika.

9. Samarbete om försäljning på världsmarknaden.

10. Saab går in som strategisk partner i utvecklingen av det nya brasilianska transportplanet Embraer KC-390.