Karriär

Så väljer du rätt referenser

Osäker på vilka referenser du ska välja?
Osäker på vilka referenser du ska välja?

Du söker jobb, sista intervjurundan är klar och arbetsgivaren ber om referenser. Men vem ska du fråga? Vilka kan på bästa sätt beskriva alla dina kvaliteter och kunskaper och förklara varför just du är rätt person för jobbet? Här är vad du ska tänka på.

Publicerad

Ett av de största misstagen som jobbsökare gör är att inte förstå hur viktigt det är med referenser. Det skriver Harvard Business Review och presenterar några handfasta tips:

Var förberedd. Ta redan innan det är dags för intervjuer fram en mental lista över nuvarande och tidigare kollegor som kan vara dina referenser. Det idealiska är att ha en blandning mellan tidigare och nuvarande chefer, kollegor och underordnade.

Ha koll på alternativen. Ombeds du ge referenser från ditt nuvarande jobb, och du inte vill avslöja att du söker jobb, lämna namn på konsulter, rådgivare eller kunder utanför organisationen som vet hur du presterar. Eller ge referenser när du har fått ett formellt jobberbjudande.

Var specifik. Ta reda på vad chefen vill kolla med referenserna. Handlar det om din ledarstil är personer som rapporterat till dig bäst att prata med, och handlar det om din strategiska förmåga är nog chefer intressantast.

Ge ett sammanhang. Hjälp referenser genom att ge information om jobbet och varför du vill ha det. Förklara hur du själv anser att du kan bidra, så kan de lättare förstärka det.

Var kreativ. Söker du ett jobb som du inte har någon tidigare erfarenhet av, måste du ta ett annat grepp. Försök att komma på ett tillfälle i karriären då du till exempel tog på dig ett nytt ansvar, rodde iland ett tvärfunktionellt projekt, och välj ut kollegor som du jobbade med då.

Hitta gemensamma nämnare. För att skapa ett öppnare samtal mellan den som kollar referenser och den som ger dem, försök att hitta kopplingar mellan dem. Kanske har den nya chefen jobbat på samma företag som någon av dina kollegor till exempel?

Förklara negativa referenser. Vet du att en negativ referens är att vänta, till exempel från en chef som avskedat dig eller en kollega som känner sig förolämpad för att du slutade, var ärlig. Säg att ”den här personen ger sannolikt en negativ referens”, och förklara varför.