Karriär

Så hanterar du psykopatchefen – och undviker fällorna

Psykopatchef? Foto: Pixabay
Psykopatchef? Foto: Pixabay

En psykopat i chefsposition kommer försöka hitta dina svagheter. Målet är att manipulera dig, men här är tipsen på hur du undviker fallgroparna och fällorna.

Publicerad

Artikeln dyker med jämna mellanrum upp i svensk press: ”Är din chef en psykopat?”. Sannolikheten är inte liten – för gruppen är gravt överrepresenterad i företagens ledarskikt. Men hur ska man då bete sig för att bäst hantera personlighetstypen?
I boken ”Taming Toxic People: The Science of Identifying and Dealing With Psychopaths At Work and At Home” reder den australiensiske författaren David Gillespie ut hur man kan undvika fallgroparna. Här är några av hans tips:

Acceptera faktum:

Du jobbar under en person utan empati som kommer dominera, manipulera och förödmjuka dig. Försök inte tolka psykopatens beteende utifrån hur empatiska människor skulle agera.


Psykopaten söndrar och härskar. Genom att skapa kaos uppstår osäkerhet bland de underordnade, och därmed blir ni lätta att kontrollera. Din strategi ska vara överlevnad medan du hittar ett nytt jobb.


Var vänlig:

Du kommer bli testad. Ett typiskt beteende är att be underordnade att göra till synes meningslösa uppgifter och ändringar, fram och tillbaka – lite som att gräva ett hål för att omedelbart fylla igen det. Det kan också handla om att personer ständigt flyttas runt.


Låt inte detta reta upp dig. Det sista du vill göra är att komma med motargument när du tycker att bossen har fel, för det kan sluta illa. Var alltid vänlig och avbryt aldrig din chef. Var heller aldrig sarkastisk eller otrevlig. Det är rak kommunikation som gäller. Tänk dig att du är en menig som informerar en officer. Var underdånig:

Psykopaten kommer aldrig respektera dig. Du är en ägodel som bara har ett existensberättigande så länge du levererar något av värde. Som tur är värderar personlighetstypen all form av beundran väldigt högt.


Spara inte på smickret. Visst finns det en gräns, men du kommer bli förvånad över var den gränsen går – för en psykopat är tämligen omättlig när det kommer till beröm.


Bekräfta chefens överordnade ställning så fort du får en chans, och låt hen få med ett finger i allt du gör. Din återkoppling understryker bossens självbild, och bekräftar uppfattningen att de anställda är korkad boskap som helt styrs av sina känslor. Undvik dock onödig kontakt som inte har ett uttalat ändamål.


Agera utan känslor:

I normala fall indikerar en utskällning att chefens förtroende för dig har minskat – men det gäller inte för psykopaten. Personlighetstypens vrålande behöver inte betyda någonting alls, det kan lika gärna handla om att bossen vill se hur du reagerar, och kanske provocera fram en reaktion som är ”användbar”.


Psykopaten kan även spela på sina egna känslor för att manipulera och avväpna dig. Ett öppenhjärtigt och personligt utspel bör bemötas med skepsis. Förmodligen är chefens ”ledsenhet” en skenmanöver för att få dig ur balans. Du kommer sannolikt bli ombedd att göra något som du inte är sugen på. Tyvärr gäller det samma för beröm.Håll på privatlivet:

En psykopat kommer alltid försöka pumpa dig på information om ditt privatliv, som kan användas emot dig och andra i omgivningen. Det enkla sättet att skydda sig är helt enkelt att släppa på så lite uppgifter som möjligt. Glöm inte att en skrupelfri chef kan kolla din mejl. Och håll koll på hur du använder sociala medier.


Var ärlig:

En psykopat drar sig inte heller för att gillra fällor. Var försiktig om en kollega fiskar efter negativa uttalanden om chefen. Ett ännu större problem är om du lockas till att ta genvägar, fuska med din budget eller ta äran för jobb som någon annan har utfört.


Chefen har kanske gett sitt medgivande, men ni är absolut inte ett team. För psykopaten är dina snedsteg en framtida källa till makt, så räkna med att du kommer bli utpressad. Var därför alltid ärlig, även när det inte gagnar dig. Vägra att fångas in i bossens garn.


Faktakolla allt:

Att ljuga kommer naturligt för psykopaten, faktakolla därför allt som personen säger med två av varandra oberoende källor. Genom att ställa dig inför en lögn, exempelvis om en kollega som varit på en påstådd anställningsintervju, kan chefen försöka lura av dig information. Fall inte i fällan – var så återhållsam du kan.


Räkna också med att bossen kan vara tämligen verklighetsfrånvänd, en konsekvens av att psykopater är narcissister med en skev självbild. Ändå lyckas de ofta landa på fötterna – vanligtvis finns det ju någon annan som kan ta emot fallet.