Fordon

Skum uppskjutning när Astras raket ”gick” över skogen

Ett 50-tal kunder har tecknat avtal med Astra om uppskjutning i omloppsbana. Foto: Nasa
Ett 50-tal kunder har tecknat avtal med Astra om uppskjutning i omloppsbana. Foto: Nasa

En sekund efter start fallerade en av motorerna. Det fick raketen att vandra i sidled innan den steg mot skyn.

Publicerad

Amerikanska Astra har för avsikt att skjuta upp satelliter i låg omloppsbana – och med fler än 50 kunder som redan har tecknat kontrakt om att få ut sin last i rymden fanns det sannolikt en viss press på att uppskjutningen från ön Kodiak i Alaska skulle vara framgångsrik.

Inte minst efter att den föregående raketen med extremt liten höjdmarginal misslyckades med att ta sig ut i omloppsbana. För den tredje generationens raket hade man dock gjort justeringar och förbättringar, bland annat av bränsleblandningen – och bolaget räknade kallt med att denna gång ta sig ut omloppsbana.

Men måndagens uppskjutning blev ingen succé. Redan vid start började raketen vandra sidledes där den stekte en del av vegetationen. Trots sidorörelsen lyckades LV0006 ändå stiga till 50 kilometers höjd innan den vände tillbaka mot jorden. Orsaken till floppen var att en av huvudmotorerna fallerade redan en sekund in i uppskjutningen. Det rapporterar the Register

Totalt samlade man in cirka 2,5 minuters flygdata, och Astra vill trycka på att man trots avvikelsen lyckades genomföra en flygning följt av en säker landning som inte utsatte någon för risker. Det återstår dock en bit till målet att nå en omloppsbana 415 km från jorden.